<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 69/2004

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2004:III.R.69.2004
Evidenčna številka:VS40754
Datum odločbe:07.12.2004
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:izvršba - obveznost kaj storiti, dopustiti ali opustiti - krajevna pristojnost - začasna odredba

Jedro

Za primer, da mora dolžnik nekaj storiti, dopustiti, da kdo drug kaj stori, ali se mora sam česa vzdržati, je po določbi 224. člena ZIZ za odločitev o predlogu za izvršbo (in za samo izvršbo) krajevno pristojno sodišče, na območju katerega mora dolžnik izpolniti obveznost iz izvršilnega naslova.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrožno sodišče v Celju.

Obrazložitev

Okrožno sodišče v Celju je po pravnomočnosti sklepa z dne 22.10.2004, s katerim je sklenilo, da ni krajevno pristojno za odločanje v tej zadevi, zadevo odstopilo v reševanje Okrožnemu sodišču v Ljubljani. To je sprožilo spor o pristojnosti, ker meni, da je za odločanje o začasni odredbi na podlagi določb 1. odstavka 266. člena in 224.

člena ZIZ krajevno pristojno Okrožno sodišče v Celju. Na podlagi prvega odstavka 24. člena ZPP v zvezi z drugim odstavkom 25. člena ZIZ predlaga, naj v sporu o pristojnosti odloči Vrhovno sodišče RS.

Okrožno sodišče v Ljubljani utemeljeno uveljavlja, da je treba pri določitvi krajevne pristojnosti v tej zadevi uporabiti zgoraj navedeni določbi ZIZ. Določba 1. odstavka 266. člena ureja primer, kakršen je predmetni (ko še ni uveden pravdni ali drug sodni postopek). Določba pove, da je za odločitev o predloga za zavarovanje z začasno odredbo krajevno pristojno sodišče, ki bi bilo pristojno za odločitev o predlogu za izvršbo. Ker določba ne govori o tožbenem zahtevku, pač pa o predlogu za izvršbo, je treba uporabiti določbe o krajevni pristojnosti, ki jih pozna ZIZ in ne določb ZPP. Za primer, da mora dolžnik nekaj storiti, dopustiti, da kdo drug kaj stori, ali se mora sam česa vzdržati, je po določbi 224. člena ZIZ za odločitev o predlogu za izvršbo (in za samo izvršbo) krajevno pristojno sodišče, na območju katerega mora dolžnik izpolniti obveznost iz izvršilnega naslova. Upnik predlaga izdajo začasne odredbe, s katero se naj bi dolžniku (predvsem) prepovedala določena ravnanja (pakiranje, distribuiranje in izvažanje kave v zlato pakirno vrečko z natisnjeno blagovno znamko "... kava"). Z njo upnik torej zahteva, da se dolžnik vzdrži določenega ravnanja. V skladu z določbo 224. člena ZIZ je zato krajevno pristojno za odločanje sodišče, na območju katerega mora dolžnik izpolniti opisano prepoved. Iz podatkov v spisu je sklepati, da naj bi dolžnik z začasno odredbo zajeta ravnanja opravljal na svojem sedežu v Žalcu. Upoštevajoč določbo točke II/5 prvega odstavka 101. člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 - 73/2004) je za odločanje o predlagani začasni odredbi krajevno pristojno Okrožno sodišče v Celju.


Zveza:

ZIZ člen 224, 266, 266/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTY0MQ==