<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 60/2004

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2004:III.R.60.2004
Evidenčna številka:VS40750
Datum odločbe:05.10.2004
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - krajevna pristojnost - spori iz zakupa ali najema poslovnih prostorov - gospodarski spor

Jedro

Za sojenje v sporih iz zakupa ali najema nepremičnin je izključno krajevno pristojno sodišče, na območju katerega leži nepremičnina.

Pravila o postopku v gospodarskih sporih veljajo tudi v sporih iz pogodb o zakupu ali najemu poslovnih prostorov, sklenjenih med osebama iz prvega odstavka 481. člen ZPP, saj drugi odstavek 481. člena ZPP uporabe njegovega prvega odstavka ne izključuje za opredeljevanje sporov iz zakupnih ali najemnih razmerij kot gospodarskih sporov.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrožno sodišče v Novi Gorici.

Obrazložitev

Okrožno sodišče v Kopru se je s sklepom z dne 15.1.2003, opr. št. Pg 400/2002-12, izreklo za krajevno nepristojno. Stranki sta se namreč dogovorili, da bo spore, ki bodo nastali pri izvajanju pogodbe o poslovnem sodelovanju, reševalo pristojno sodišče v Ljubljani. Zato je po pravnomočnosti sklepa zadevo odstopilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani, ki pa je na podlagi drugega odstavka 25. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP) pred Vrhovnim sodiščem sprožilo spor o krajevni pristojnosti. V sporih iz zakupa ali najema nepremičnin je namreč izključno krajevno pristojno sodišče, na območju katerega leži nepremičnina (v tej zadevi Okrožno sodišče v Novi Gorici), zaradi česar ni upošteven sporazum o krajevni pristojnosti Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrožno sodišče v Novi Gorici.

Za sojenje v sporih iz zakupa ali najema nepremičnin je izključno krajevno pristojno sodišče, na območju katerega leži nepremičnina (prvi odstavek 57. člena ZPP). Ker se najeti poslovni in skladiščni prostori, katerih izpraznitev zahteva tožeča stranka (kot najemodajalec), nahajajo v Novi Gorici (1. člen pogodbe o poslovnem sodelovanju), je za odločanje v tej zadevi pristojno sodišče v Novi Gorici in ne v Ljubljani (prvi odstavek 69. člena ZPP v zvezi z 12. členom pogodbe o poslovnem sodelovanju). Ker pa pravila o postopku v gospodarskih sporih veljajo tudi v sporih iz pogodb o zakupu ali najemu poslovnih prostorov, sklenjenih med osebama iz prvega odstavka 481. člena ZPP (drugi odstavek 481. člena ZPP namreč uporabe njegovega prvega odstavka ne izključuje za opredeljevanje sporov iz zakupnih ali najemnih razmerij kot gospodarskih sporov), je za odločanje v tej zadevi stvarno pristojno Okrožno sodišče v Novi Gorici.


Zveza:

ZPP člen 57, 57/1, 69, 69/1, 481, 481/1, 481/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTYzNw==