zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS00028296

Odločba:VSRS Sklep I R 118/2019
 ECLI:
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:26.09.2019
Senat:Jan Zobec (preds.), dr. Mateja Končina Peternel (poroč.), mag. Nina Betetto
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev pristojnosti po višjem sodišču - delegacija pristojnosti iz tehtnih razlogov - videz nepristranskosti - odvetnik kot stranka postopka - poznanstvo s sodniki pristojnega sodišča - zavrnitev predloga
Zveza:ZPP člen 67
JEDRO:
Vrhovno sodišče se je že izreklo, da okoliščina, da so stranke v postopku odvetniki, ki zastopajo stranke v postopkih pred pristojnim sodiščem, ni tehten razlog za prenos pristojnosti na drugo sodišče.

IZREK:
Predlog se zavrne.

OBRAZLOŽITEV:

Dosedanji potek postopka

1. Pred Okrajnim sodiščem v A. poteka pravdni postopek P 25/2019, v katerem tožnica od toženke zahteva plačilo 6.352,53 EUR iz naslova preveč zaračunanih stroškov odvetniških storitev.

2. Tožnica je hkrati z vložitvijo tožbe vložila tudi predlog za delegacijo pristojnosti na drugo stvarno pristojno sodišče. V njem opozarja, da je toženka odvetnica s sedežem pisarne in dolgotrajno prakso v kraju sodišča ter le ena od treh odvetnic v A. Gre za manjše sodišče, kjer naj bi bili različni udeleženci sodnih postopkov (odvetnik, sodnik) še bolj povezani. Predmetni postopek se nanaša prav na odvetniško delo toženke. Z odločanjem Okrajnega sodišča v A. naj bi bil tako v zadevi okrnjen videz nepristranskosti sojenja.

Odločitev o sporu

3. Predlog ni utemeljen.

4. Po 67. členu Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP) v zvezi s 163. členom Zakona o dedovanju (v nadaljevanju ZD) lahko Vrhovno sodišče na predlog stranke ali pristojnega sodišča določi drugo stvarno pristojno sodišče, da postopa v zadevi, če je očitno, da se bo tako lažje opravil postopek ali če so za to drugi tehtni razlogi. Pravni standard „drugih tehtnih razlogov“ zajema različne okoliščine, zlasti tudi take, ki bi lahko vzbudile resen in upravičen dvom v objektivno nepristranskost sodišča. Izključiti je namreč treba okoliščine, ki bi, upoštevaje kriterij razumnega opazovalca, lahko omajale zaupanje javnosti v nepristranskost sodišč nasploh kot tudi zaupanje strank v nepristranskost sojenja v konkretni zadevi, ker bi se ustvarjal videz, da naj bi vsi sodniki danega sodišča zaradi te okoliščine (največkrat zaradi tesnejših, predvsem sorodstvenih razmerij strank in sodnikov) ne mogli prosto odločati po svoji vesti.1

5. Vendar pa navedbe v predlogu ne dajejo podlage za tako ugotovitev. Trditve o medsebojnem poznanstvu odvetnikov in sodnikov v A. ostajajo na pavšalni ravni, konkretnih primerov pa predlagateljica ne navaja. Takšni primeri bi lahko, če bi bili izkazani, kvečjemu utemeljevali razlog za izločitev konkretnega sodnika, ne pa prenosa pristojnosti na drugo sodišče. Vrhovno sodišče se je že izreklo, da okoliščina, da so stranke v postopku odvetniki, ki zastopajo stranke v postopkih pred pristojnim sodiščem, ni tehten razlog za prenos pristojnosti na drugo sodišče.2 Pri tem stališču vztraja tudi v konkretnem primeru.

6. Vrhovno sodišče je zato predlog za delegacijo zavrnilo.

-------------------------------
1 Podobno npr. sklepa VS RS I R 152/2018 z dne 11. 10. 2018, III R 24/2011 z dne 10. 11. 2011.
2 Prim. sklep VSRS I R 150/2018 z dne 4. 10. 2018.Brez krivde je, kdor ve, pa ne more preprečiti.
Culpa caret qui scit, sed prohibere non potest.