zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS00028290

Odločba:VSRS Sklep II DoR 456/2019
 ECLI:
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:03.10.2019
Senat:mag. Rudi Štravs (preds.), dr. Ana Božič Penko (poroč.), Tomaž Pavčnik
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:predlog za dopustitev revizije - dovoljenost predloga za dopustitev revizije - izvršilni postopek - razveljavitev potrdila o izvršljivosti - zavrženje predloga za dopustitev revizije
Zveza:ZIZ člen 10, 10/1, 42. ZPP člen 384, 384/1
JEDRO:
Postopek, v katerem sodišče odloča o razveljavitvi neutemeljenega potrdila o izvršljivosti je po svoji naravi postopek, ki se začne po tem, ko je sodna odločba o glavni stvari postala pravnomočna. Odločba sodišča druge stopnje iz 42. člena ZIZ torej ni sklep, s katerim se je postopek pravnomočno končal v smislu prvega odstavka 384. člena ZPP. Zato revizija zoper ta sklep ni dovoljena, s tem pa tudi ni dovoljen predlog za dopustitev revizije.

IZREK:
Predlog se zavrže.

OBRAZLOŽITEV:

1. Sodišče prve stopnje je s sklepom zavrnilo predlog toženih strank za razveljavitev potrdila o izvršljivosti.

2. Sodišče druge stopnje je pritožbi prve in četrte tožene stranke ter druge in tretje tožene stranke zavrnilo.

3. Zoper sodbo sodišča druge stopnje sta prva in četrta tožena stranka vložili predlog za dopustitev revizije.

4. Predlog ni dovoljen.

5. Izpodbijani sklep ni odločba iz prvega odstavka 10. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (v nadaljevanju ZIZ), ki določa, da je zoper sklep, izdan na drugi stopnji, s katerim je pravnomočno odločeno, da se predlog za izvršbo zavrže ali zavrne, dovoljena revizija pod pogoji, ki jih določa zakon, ki ureja pravdni postopek.1 Postopek, v katerem sodišče odloča o razveljavitvi neutemeljenega potrdila o izvršljivosti (drugi odstavek 42. člena ZIZ) je po svoji naravi postopek, ki se začne po tem, ko je sodna odločba o glavni stvari postala pravnomočna. Odločba sodišča druge stopnje iz 42. člena ZIZ torej ni sklep, s katerim se je postopek pravnomočno končal v smislu prvega odstavka 384. člena Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP).2 Zato revizija zoper ta sklep ni dovoljena, s tem pa tudi ni dovoljen predlog za dopustitev revizije (drugi odstavek 367. člena ZPP v zvezi s prvim odstavkom 384. člena ZPP). Glede na to je Vrhovno sodišče predlog za dopustitev revizije zavrglo (377. člen ZPP).3

-------------------------------
1 Uradni list RS, št. 11/2018.
2 Ker je bil sklep sodišča prve stopnje izdan 24. 7. 2018, je pravno podlago za odločanje tvoril Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku z novelo ZPP-E (Uradni list RS, št. 10/17).
3 Sklep VS RS z dne 20. 5. 2013, opr. št. II Ips 180/2010; sklep VS RS z dne 29. 5. 2014, opr. št. II DoR 150/2014; sklep VS RS z dne 20. 9. 2012, opr. št. II DoR 220/2012.Kdor molči, nikakor ne priznava, vendar pa je res, da ne zanika.
Qui tacet, non utique fatetur: sed tamenverum est eum non negare.