zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS00024658

Odločba:VSRS Sklep III R 16/2019-2
 ECLI:
Oddelek:Gospodarski oddelek
Datum seje senata:18.06.2019
Senat:dr. Mile Dolenc (preds.), dr. Miodrag Đorđević (poroč.), Franc Seljak
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - izvršba na nepremičnino - kraj, kjer leži nepremičnina
Zveza:ZPP člen 25. ZIZ člen 15, 35, 35/4, 166, 166/1
JEDRO:
V obravnavani zadevi je upnik predlagal izvršbo na nepremičnini k.o. Ajdovščina, ki leži na območju Okrajnega sodišča v Ljubljani. To pomeni, da je v skladu s četrtim odstavkom 35. člena in v zvezi s prvim odstavkom 166. člena ZIZ v fazi dovolitve izvršbe pristojno Okrajno sodišče v Ljubljani.

IZREK:
Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče v Ljubljani.

OBRAZLOŽITEV:

1. Okrajno sodišče v Domžalah je s sklepom 2495 VL 36393/2018 z dne 28. 3. 2019 odločilo, da ni krajevno pristojno (za odločitev o predlogu upnika) za nadaljevanje izvršbe z dodatnim sredstvom izvršbe na dolžnikovi nepremičnini, saj naj bi ta ležala na območju Okrajnega sodišča v Ajdovščini.

2. Okrajno sodišče v Ajdovščini je sprožilo spor o pristojnosti. Opozorilo je, da se upnikov predlog za nadaljevanje izvršbe nanaša na dolžnikovo nepremičnino z ID znakom ..., ki se nahaja na območju Okrajnega sodišča v Ljubljani in ne na območju Okrajnega sodišča v Ajdovščini. Zato je mnenja, da je za vodenje izvršilne zadeve pristojno Okrajno sodišče v Ljubljani.

3. Za odločanje v tej zadevi je pristojno Okrajno sodišče v Ljubljani.

4. Iz predloga upnika za dovolitev novega izvršilnega sredstva z dne 28. 3. 2019(l. št. 3) je razvidno, da upnik predlaga nadaljevanje izvršbe na nepremičnini z ID znakom ..., k. o. Ajdovščina. Ta nepremičnina pa leži na območju Okrajnega sodišča v Ljubljani, na kar je pravilno opozorilo Okrajno sodišče v Ajdovščini.

5. Četrti odstavek 35. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (v nadaljevanju ZIZ) določa, da v primeru, če upnik med izvršilnim postopkom predlaga za izvršbo poleg ali namesto že dovoljenih sredstev oziroma predmetov izvršbo na nepremičnine, postane za to izvršilno sredstvo izključno krajevno pristojno sodišče, ki je pristojno za odločanje o tem izvršilnem sredstvu. Prvi odstavek 166. člena ZIZ pa določa, da je za odločitev o predlogu za izvršbo na nepremičnino in za samo izvršbo krajevno pristojno sodišče, na območju katerega je nepremičnina, če ta zakon glede izvršbe na nepremičnine ne določa drugače.

6. V obravnavani zadevi je upnik predlagal izvršbo na nepremičnini z ID znakom ..., ki leži na območju Okrajnega sodišča v Ljubljani. To pomeni, da je v skladu s četrtim odstavkom 35. člena in v zvezi s prvim odstavkom 166. člena ZIZ v fazi dovolitve izvršbe pristojno Okrajno sodišče v Ljubljani.

7. Vrhovno sodišče je na podlagi drugega odstavka 25. člena Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP) v zvezi s 15. členom ZIZ sklenilo, kot izhaja iz izreka tega sklepa.

8. Odločitev je bila sprejeta soglasno (sedmi odstavek 324. člena ZPP).Večja krivda, težja kazen.
Graviore culpa gravior poena.