zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS00024650

Odločba:VSRS Sklep I R 90/2019
 ECLI:
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:20.06.2019
Senat:mag. Rudi Štravs (preds.), Tomaž Pavčnik (poroč.), Karmen Iglič Stroligo
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev krajevne pristojnosti po višjem sodišču - delegacija pristojnosti iz razloga smotrnosti - pospešitev postopka - delegacija pristojnosti iz tehtnih razlogov - nezadovoljstvo z delom sodišča
Zveza:ZPP člen 67
JEDRO:
Kar želi predlagatelj, je pospešitev postopka, ki je objektivno mogoča tudi pred sodiščem, ki že vodi zadevo. Pravna sredstva za tovrstno pospešitev so podana v Zakonu o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, ne pa v institutu delegacije po 67. členu ZPP.

IZREK:
Predlog se zavrne.

OBRAZLOŽITEV:

1. Predlagatelj je v izvršilni zadevi I 165/2018 Okrajnega sodišča v Lendavi, podal predlog za nasprotno izvršbo. Z vlogo z 31. maja 2019 je predlagal prenos krajevne pristojnosti. V predlogu povzema procesna dejanja v izvršilnem postopku in zaključuje, da Okrajno sodišče v Lendavi ne ravna v skladu s temeljnim načelom ekonomičnosti postopka in tudi ne v skladu z načelom hitrosti postopka. Neekonomično in počasno procesno ravnanje sodišča upnika vzbuja utemeljen dvom v nepristranskost sojenja v postopku z nasprotno izvršbo. Glede na vse navedene okoliščine upnik meni, da bo postopek pred Okrajnim sodiščem v Mariboru potekal hitreje, z manjšimi zapleti in nižjimi stroški, predvsem pa bo upniku zagotovljena pravica do nepristranskega sojenja in varovanje videza nepristranskega sojenja.

2. Predlog ni utemeljen.

3. Vrhovno sodišče lahko na predlog stranke ali pristojnega sodišča določi drugo stvarno pristojno sodišče, da postopa v zadevi, če je očitno, da se bo tako lažje opravil postopek, ali če so za to drugi tehtni razlogi (67. člen Zakona o pravdnem postopku; v nadaljevanju ZPP).

4. „Pogoj lažje izvedbe postopka (torej hitreje in z manjšimi stroški) se nanaša na določene objektivne okoliščine, povezane z dokaznim postopkom.„1 Položaj, ki ga opisuje predlagatelj v obravnavani zadevi, je drugačen. Razlog za (domnevno) počasen in neekonomičen tek nasprotne izvršbe ni v objektivnih okoliščinah, povezanih z dokaznim postopkom, marveč preprosto v (domnevno) napačnem procesnem ravnanju sodišča. Kar želi predlagatelj, je pospešitev postopka, ki je objektivno mogoča tudi pred sodiščem, ki že vodi zadevo. Pravna sredstva za tovrstno pospešitev so podana v Zakonu o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, ne pa v institutu delegacije po 67. členu ZPP.

5. Zato je Vrhovno sodišče predlog za prenos krajevne prisojnosti zavrnilo.

-------------------------------
1 Nina Betetto v: Pravdni postopek, Zakon s komentarjem (red. L. Ude in A. Galič), GV Založba in Uradni list RS, Ljubljana 2005, I. knjiga, str. 291.Kjer je družba, tam je pravo.
Ubi societas, ibi ius.