zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS00024496

Odločba:VSRS Sklep VIII DoR 121/2019-7
 ECLI:
Oddelek:Delovno-socialni oddelek
Datum seje senata:18.06.2019
Senat:mag. Marijan Debelak (preds.), Samo Puppis (poroč.), Borut Vukovič
Področje:DELOVNO PRAVO
Institut:predlog za dopustitev revizije - predložitev dokazila o opravljenem pravniškem državnem izpitu - zavrženje predloga
Zveza:ZPP člen 86, 86/3, 86/4, 367č
JEDRO:
Ker zakoniti zastopnik, ki je vložil predlog za dopustitev revizije, temu predlogu ni priložil dokazila o opravljenem pravniškem državnem izpitu, je Vrhovno sodišče predlog na podlagi 367.č člena ZPP zavrglo.

IZREK:
Predlog se zavrže.

OBRAZLOŽITEV:

1. Tožena stranka predlaga dopustitev revizije zoper sodbo sodišča druge stopnje, s katero je bilo odločeno, da je dolžna tožena stranka plačati tožniku še 30.000,00 EUR odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 18. 7. 2014 ter stroške pravdnega postopka. Navaja, da prisojena odškodnina bistveno odstopa od odškodnin, ki so bile prisojene v primerljivih zadevah.

2. Predlog ni dovoljen.

3. Po tretjem in četrtem odstavku 86. člena Zakona o pravdnem postopku (Ur. l. RS, št. 26/99 in nadalj.; ZPP) lahko v postopku z izrednimi pravnimi sredstvi stranka opravlja pravdna dejanja samo po pooblaščencu, ki je odvetnik, razen v primeru, če ima stranka ali njen zakoniti zastopnik opravljen pravniški državni izpit.

4. Tožena stranka je vložila predlog za dopustitev revizije po zakonitem zastopniku, pri čemer ta ni izkazal, da ima opravljen pravniški državni izpit. 367. č člen ZPP določa, da sodišče vlogo zavrže, če predlogu za dopustitev revizije ali reviziji ni priložen dokaz o izpolnjevanju pogojev iz četrtega odstavka 86. člena ZPP. Ker predlogu za dopustitev revizije tožena stranka ni priložila dokaza o tem, da ima zakoniti zastopnik tožene stranke opravljen pravniški državni izpit, je Vrhovno sodišče predlog za dopustitev revizije kot nedovoljen zavrglo. Na drugačno odločitev ne more vplivati dejstvo, da je tožena stranka predlog umaknila - spet po zakonitem zastopniku, saj tudi ob umiku ni izkazal formalnih pogojev za ta umik.Zakon ni naklonjen željam razvajenih.
Lex non favet votis delicatorum.