zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS00024473

Odločba:VSRS Sklep VIII DoR 102/2019-6
 ECLI:
Oddelek:Delovno-socialni oddelek
Datum seje senata:18.06.2019
Senat:mag. Marijan Debelak (preds.), Marjana Lubinič (poroč.), Samo Puppis
Področje:DELOVNO PRAVO
Institut:predlog za dopustitev revizije - ugoditev predlogu - dopuščena revizija - odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga - določanje presežnih delavcev - uporaba kriterijev - diskriminacija
Zveza:ZPP člen 367a. Kolektivna pogodba za zavarovalstvo Slovenije (2011) člen 12
JEDRO:
Revizija se dopusti glede vprašanja, ali je sodišče pravilno uporabilo materialno pravo glede kriterijev za določitev presežnih delavcev in glede diskriminacije.

IZREK:
Revizija se dopusti glede vprašanja, ali je sodišče pravilno uporabilo materialno pravo glede kriterijev za določitev presežnih delavcev in glede diskriminacije.

OBRAZLOŽITEV:

1. Sodišče prve stopnje je ugotovilo nezakonitost redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga z dne 30. 11. 2017, odločilo, da tožnici na podlagi odpovedi delovno razmerje ni prenehalo 4. 1. 2018, ampak še traja, zato jo mora toženka pozvati na delo in ji priznati vse pravice iz nezakonito odpovedane pogodbe o zaposlitvi. Glede dela zahtevka za plačilo nadomestila plače je tožnica tožbo umaknila, zato je v tem delu sodišče postopek ustavilo. Nezakonitost odpovedi je utemeljilo s presojo, da toženka ni pravilno uporabila kriterijev za določitev presežnih delavcev, saj niso bili uporabljeni na način, določen v 12. členu Kolektivne pogodbe za zavarovalstvo Slovenije (Kolektivna pogodba, Ur. l. RS št. 24/2011 in naslednji). Menilo je tudi, da niso bili objektivni in da je bila tožnica diskriminirana, ker so se ocenjevale naloge, ki ji niso bile odrejene in znanje računalniških aplikacij, za katere se zaradi starševskega dopusta ni usposobila.

2. Sodišče druge stopnje je soglašalo s presojo glede nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, v ostalem delu pa je sodbo sodišča prve stopnje razveljavilo.

3. Toženka v pravočasnem predlogu za dopustitev revizije izpostavlja vprašanje pravilne uporabe materialnega prava in bistvenih kršitev določb pravdnega postopka. Prvi sklop se nanaša na pravilnost uporabe materialnega prava glede uporabe kriterijev, na podlagi katerih je bila tožnica določena kot presežna delavka oziroma delavka, ki ji bo odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Meni, da je sodišče izhajalo iz zmotne predpostavke, da veljajo kriteriji iz 12. člena Kolektivne pogodbe tudi za individualne odpuste in da torej toženka ni mogla sama določiti drugačnih kriterijev oziroma drugačnega načina uporabe kriterijev. Ne strinja se tudi s presojo o diskriminaciji in o nezakonitosti kriterijev, ker niso bili javno objavljeni. Drugi sklop se nanaša na obrazloženost sodbe sodišča druge stopnje. Toženka le na splošno navaja, da sodišče druge stopnje na pritožbene argumente ni odgovorilo, temveč je zgolj prepisalo razloge iz sodbe sodišča prve stopnje ter dodalo, da se „z njimi strinja“.

4. Vrhovno sodišče po prvem odstavku 367.a člena Zakona o pravdnem postopku (Ur. l. RS, št. 26/99 in naslednji) dopusti revizijo, če je od odločitve vrhovnega sodišča mogoče pričakovati odločitev o pravnem vprašanju, ki je pomembno za zagotovitev pravne varnosti, enotne uporabe prava, ali za razvoj prava preko sodne prakse.

5. Vrhovno sodišče ugotavlja, da so izpolnjeni pogoji za dopustitev revizije glede vprašanja, navedenega v izreku sklepa, zato je revizijo v tem obsegu dopustilo.Večja krivda, težja kazen.
Graviore culpa gravior poena.