zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Na konferenci predstavili pozitivne poslovne prakse

datum: 14.12.2018
vir: Vrhovno sodišče

Na Brdu pri Kranju je v četrtek, 13. decembra, v organizaciji Vrhovnega sodišča potekala že deveta Konferenca dobrih praks v sodstvu. Na dogodku, ki je namenjen predstavitvi prizadevanj sodišč za boljše poslovanje in večjo učinkovitost, so predstavili primere sprememb poslovnih procesov, ki omogočajo lažje in boljše delo, ter teme, ki se tičejo kakovosti poslovanja sodišč.

Udeležence konference je uvodoma nagovoril predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič. Pozdravil je permanentno iskanje optimalnih rešitev za boljše delovanje sodstva in izrazil podporo projektom, ki se v smislu dobrih praks odvijajo na različnih sodiščih. Hkrati je pozval tudi k prenosu na konferenci predstavljenih dobrih praks v delo drugih sodišč, kar naj bo naloga in prizadevanje predsednikov sodišč in drugih vodstvenih struktur v sodstvu. Dobri projekti se namreč po njegovih besedah ne realizirajo sami po sebi, temveč jih je treba skupno uveljavljati pri vsakodnevnem delu in ravnanjih.

Prvi sklop predstavitev na konferenci je bil namenjen aktivnostim v okviru projekta izboljšanja kakovosti sodstva. Delo na dveh izjemno pomembnih prioritetnih področjih, vprašanjih kakovosti dela sodnika in sodnega osebja, je predstavila višja sodnica, dodeljena na Vrhovno sodišče, mag. Valerija Jelen Kosi, ki je med drugim spregovorila o novih aktivnostih na področju sodniških veščin in mentorstva.

Letos izvedeni projekt Postopkovne pravičnosti in izdelke, ki so nastali v tem okviru, je predstavil vodja projekta, drugače pa vodja Službe za razvoj sodne uprave pri VSRS mag. Jaša Vrabec, ki je govoril tudi o pomenu postopkovne pravičnosti za sodnika pri vodenju postopka. Pogledu v prihodnost je bila namenjena predstavitev celovite uporabe videokonference in večpredstavnostnih tehnologij v sodnih postopkih, ki sta jo vodila sodnica z Okrožnega sodišča v Ljubljani Dejana Fekonja in inženir Blaž Leben. Udeležence je med drugimi nagovorila tudi zunanja strokovnjakinja, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mag. Sonja Šmuc, ki je predstavila svoj pogled na uspešno vodenje, vključevanje zaposlenih in pomen voditeljstva.

Na tokratni konferenci so podelili tudi diplome za nadpovprečne delovne uspehe ali prizadevanja ter za uspešno končane zahtevne projekte. Zaradi uspešno pripravljenih obsežnih razstav, izdaje več uglednih publikacij in prispevka k prepoznavnosti in ugledu Centralne pravosodne knjižnice sta diplomi prejeli vodja knjižnice mag. Marjeta Oven in bibliotekarka Maja Vavtar, ki sta kot avtorici pripravili tudi številne prispevke za časopise in radijske oziroma televizijske oddaje ter strokovne monografije, denimo Zakladnico znanja v sodni palači, Vrhovno sodišče na Slovenskem skozi čas in Skrito znanje: knjižne dragocenosti iz zbirk ljubljanskih specialnih knjižnic.

Diplomi za nadpovprečne delovne uspehe ali prizadevanja ter za uspešno končane zahtevne projekte sta prejela tudi mag. Matjaž Potočnik in Gašper Zupan iz Službe za informatiko na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Oba sta uspešno sodelovala pri vzpostavitvi sistema EVIP na ljubljanskem okrožju, Gašper Zupan je sodeloval tudi pri vzpostavitvi varne sobe, Matjaž Potočnik pa pri vzpostavitvi in implementaciji projekta rezervacij razpravnih dvoran na ljubljanskem okrožju.

Praksa je najboljši razlagalec zakonov
Consuetudo est optima legum interpres.