zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Javno pismo predsedniku Vlade RS

datum: 16.03.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS, mag. Damijan Florjančič, se je z javnim pismom predsedniku Vlade RS, dr. Miru Cerarju, odzval na njegove navedbe, ki jih je mogoče razumeti kot dvom v neodvisno in nepristransko odločanje sodišča v zadevi Uv 10/2017.

 

Spoštovani predsednik vlade, dr. Miro Cerar!

 

V včerajšnjem javnem nastopu na TV Slovenija ste v zvezi s sodbo Vrhovnega sodišča RS Uv 10/2017 izrazili svoja mnenja in pričakovanja, ki jih je nedvomno mogoče razumeti kot dvom v neodvisno in nepristransko odločanje sodišča v tej zadevi. Izjemno negativno presenečen sem nad takimi izjavami najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti in hkrati razočaran, ker jih je izrekel spoštovani in ugledni doktor in profesor prava, v preteklosti celo član in predsednik Sodnega sveta.

Pri tem posebej obžalujem, da vaši svetovalci pred vašim nastopom v zvezi s tem niso preverili dejstev, saj je Vrhovno sodišče že istega dne, ko so se v enem od medijev pojavile prve tovrstne insinuacije glede ravnanja vrhovnega sodnika poročevalca v navedeni zadevi, zainteresirane medije obvestilo, da je preverilo dejstva in da s strankami v postopku ni bilo nikakršnih neprimernih stikov. Medijem je bil posredovan celo posnetek javnega dogodka na Pravni fakulteti v Ljubljani v preteklem letu, iz katerega je razvidno edino medsebojno komuniciranje (vprašanje sodniku in korekten odgovor sodnika na vprašanje) med navedenim vrhovnim sodnikom in stranko v tem istem postopku (na http://www.varuh-rs.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnosti/novice/detajl/izzivi-pri-varovanju-clovekovih-pravic-v-oceh-gostov-okrogle-mize-ob-dnevu-clovekovih-pravic/?cHash=d5ca3eccb4cee2d344f57dbef5f70e36 od 1 ure 48 minute dalje). Ne bom posebej poudarjal, da sam kot predsednik Vrhovnega sodišča v tem primeru nisem zaznal nikakršnega neprimernega ravnanja vrhovnega sodnika, temveč nasprotno, njegovo pravilno in profesionalno držo.

Glede na pomen in odmevnost v javnosti vsakršne izjave najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti v odnosu do druge veje oblasti, in še posebej sodne, za katero velja temeljno načelo neodvisnosti in nepristranskosti, sem ocenil kot nujno, da se na ta način odzovem na vaše navedeno komentiranje odločanja Vrhovnega sodišča v citirani zadevi in še posebej glede na izražene insinuacije o domnevno spornem ravnanju vrhovnega sodnika poročevalca v isti zadevi. Menim, da lahko upravičeno pričakujem, da se boste v prihodnje vzdržali tovrstnih izjav, ki ne glede na nadaljnja pojasnjevanja sodstva samega mečejo senco dvoma v pošteno, pravično in zakonito delo našega sodstva. Tovrstnih neupravičenih »ocen« dela sodstva je v javnosti vse več, in najmanj kar je mogoče pričakovati, je, da se vsaj drugi dve veji oblasti oziroma njuni predstavniki zavedajo pomena in daljnosežnosti njihovih besed, ko se opredeljujejo do vprašanj, ki zadevajo sodno polje delovanja. In to ne glede, če gre za razmere, ko v polnosti opravljajo svojo funkcijo, ali pa v času volilne kampanje.

 

S spoštovanjem,

Predsednik Vrhovnega sodišča
Mag. Damijan Florjančič

 

Pismo v pdf obliki

 

Isto je, česar ni in kar ne pride na dan.
Idem est non esse et non apparere.