zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Evropska komisija ugotavlja napredke slovenskega sodstva

datum: 08.03.2018
vir: Vrhovno sodišče

V Poročilu o Sloveniji v okviru Evropskega semestra za leto 2018 Evropska Komisija ugotavlja, da slovenski sodni sistem kaže izboljšano učinkovitost na večini področij.

 

Sodstvo po ugotovitvah Komisije dodatno zmanjšalo število nerešenih zadev in skrajšalo trajanje postopkov, določene težave z učinkovitostjo pa ostajajo na kazenskem področju zlasti zaradi kompleksnosti zadev.

V 2017 se je število nerešenih zadev zmanjšalo za 13%, sodišča pa rešujejo več zadev, kot jih prejmejo. Povprečni čas je pri delovnih sporih sicer zrasel na 16,6 meseca, pri pravdnih in gospodarskih zadevah pa se je dodatno skrajšal na okoli 11 mesecev. Kljub napredku, je v gospodarskih pravdah do prve obravnave še vedno potrebnih 12 mesecev.

V primerjavi z 2016, se vedno več zadev rešuje s pomočjo sodnih poravnav - 19% v gospodarskih in okoli 21% v pravdnih zadevah.

Poročilo za Slovenijo je na voljo na straneh Evropske Komisije.

Isto je, česar ni in kar ne pride na dan.
Idem est non esse et non apparere.