zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vodstveno delovno mesto v javnem sektorju ni pravica posameznika

datum: 21.12.2017
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je na svoji seji dne 15. 12. 2017 ugodilo pritožbi Ministrstva za kulturo in spremenilo odločitev Upravnega sodišča tako, da je zavrnilo zahtevo tožnika za izdajo začasne odredbe.

Upravno sodišče Republike Slovenije je na prvi stopnji ugodilo zahtevi tožnika za izdajo začasne odredbe in do pravnomočne odločitve v tem upravnem postopku zadržalo učinkovanje sklepa Ministrstva za kulturo, s katerim ga je to razrešilo s položaja direktorja javnega zavoda Slovenska filharmonija (z dnem 15. 11. 2017).

Vrhovno sodišče je ob reševanju pritožbe presodilo, da tožniku z razrešitvijo z mesta direktorja ne nastaja težko popravljiva škoda, ki bi jo morali preprečiti z izdajo začasne odredbe. Začasna odredba po Zakonu o upravnem sporu predstavlja nujen ukrep, s katerim sodišče, če so izpolnjeni z zakonom predpisani pogoji, začasno odloži izvršitev dokončnega upravnega akta oziroma začasno uredi stanje do pravnomočne odločitve sodišča o vloženi tožbi. Odločanje o začasni odredbi zato zahteva restriktiven pristop.

Vrhovno sodišče poudarja, da je imenovanje na vodstveni položaj v javnem sektorju, povezan z varstvom javnega interesa in izvajanjem javnih nalog, tudi na položaj direktorja javnega zavoda (torej biti direktor), privilegij in ne pravica posameznika. Torej samo zaradi neimenovanja na ta položaj ali izgube tega položaja ne more priti do posega v pravno varovani položaj posameznika (zasedati tako vodstveno  mesto), ki bi presegal materialne posledice, ki mu ob izgubi takega položaja nastanejo (plača, itd.) in ki so ob uspehu v sodnem postopku tudi popravljive. To velja tudi v obravnavani zadevi, saj bo v primeru uspeha s tožbo tožnik lahko zahteval povračilo tovrstne škode (plače, prispevki itd.). Utemeljevanje potrebe po izdaji začasne odredbe zaradi varstva pred posledicami, ki presegajo pravno varovani položaj tožnika, pa je neutemeljeno.

Z odločitvijo Vrhovnega sodišča je odločitev Upravnega sodišča o izdaji začasne odredbe prenehala veljati, s tem pa učinkovanje izpodbijanega sklepa Ministrstva za kulturo ni več zadržano.

sklep

Uporaba je življenje pravnega pravila.
Applicatio est vita regulae.