zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Konferenca predsednikov vrhovnih sodišč Evropske unije o delitvi vej oblasti

datum: 25.10.2017
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča Slovenije, mag. Damijan Florjančič, se je med 19. in 20. oktobrom udeležil Konferenca mreže predsednikov vrhovnih sodišč Evropske unije, ki je potekala v Talinnu v Estoniji, na njej pa so obravnavali problematiko delitve oblasti med zakonodajno, izvršilno in sodno vejo.

 

Na konferenci je bil dan poudarek predvsem finančni avtonomiji sodne veje oblasti. Ugotovljeno je bilo, da v večini držav ministrstvo za finance odločilno vpliva na opredelitev proračuna sodstva, tudi za vrhovno sodišče. Izraženo je bilo prepričanje, da bi morala biti dana sodni veji oblasti možnost neodvisnega oblikovanja proračuna in tudi njegovo neodvisno izvrševanje. Pri oblikovanju proračuna naj bi se upoštevalo realne obveznosti, ki izvirajo iz pristojnosti sodstva in naj bi bilo njegovo usklajevanje možno le v okviru parlamentarne razprave o sprejetju proračuna, nikakor pa ne z izvršilno oblastjo.

V ta namen je bilo tudi predlagano sprejetje posebne deklaracije o proračunski avtonomiji vrhovnih sodišč (sodstva), ki pa je še v postopku nadaljnjega usklajevanja pred dokončnim sprejetjem.

Na konferenci se je v obravnavanem kontekstu izpostavilo tudi vprašanje čimbolj transparentega delovanja sodstva in nujnost aktivnejše vloge predstavnikov sodstva za nevtraliziranje negativnih komentarjev v medijih o delu sodstva. Poleg tega je bilo še posebej obravnavano stanje sodstva v Republiki Poljski, glede na spremembo zakonodaje v zadnjem obdobju, ki na vprašljiv način ureja položaj in prostojnosti sodstva v tej državi z vidika njegovega neodvisnega položaja kot samostojne veje oblasti.

Najboljši razlagalec zakonov je (ustaljena) navada.
Optima legum interpres consuetudo.