zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Obiski predsednika Vrhovnega sodišča na slovenskih sodiščih

datum: 06.09.2017
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS, mag. Damijan Florjančič, je s srečanjem s primorskimi sodniki v Novi Gorici in Kopru pričel letno serijo obiskov slovenskih sodišč.

 

Predsednik Florjančič se je za obiske vseh slovenskih sodišč odločil, ker se želi neposredno seznaniti z aktualno problematiko prvo in drugo stopenjskih sodišč ter zaradi želje po izmenjavi mnenj glede možnosti za izboljšanje organizacijske kulture in poslovanja sodišč.

Sodišča z območja Višjega sodišča v Kopru ter Delovno sodišče v Kopru so statistično gledano med najuspešnejšimi slovenskimi sodišči, kar izkazujejo zlasti z visokim številom rešenih zadev na sodnika ter nizkimi deleži nerešenih zadev.

V pogovoru s sodnicami in sodniki je Florjančič poudaril, da sodišča prehajajo v obdobje večje transparentnosti svojega dela. Poleg večjega odpiranja sodnih dvoran medijem, se transparentnost krepi tudi z načrtovano javno objavo prvostopenjskih sodnih odločb ter odpiranjem vpogleda v sodne vpisnike. Opozoril je, da to ne predstavlja le izziva, ampak tudi priložnost, da se končno tako strokovni kot tudi splošni javnosti pokaže celoten spekter sodniškega dela, saj sodišča delajo za ljudi in kot taka morajo biti tudi predmet njihove presoje.

Čeprav se v javnosti pogosto izpostavljajo zlasti negativne zgodbe, je sodniško delo v svojem bistvu in namenu pozitivno in dobro ter namenjeno razreševanju sporov v družbi. Florjančič je sodišča pozval, da okrepijo komunikacijo z javnostmi in aktivneje izpostavljajo tudi primere in delo, za katere sami ocenjujejo, da so pomembni za zavedanje državljanov o njihovih pravicah in možnostih, ki jih lahko uveljavljajo na sodiščih.

Napak in pomanjkljivosti, ki so prav tako sestavni del vsakega dela, se po drugi strani ne sme prikrivati, ampak aktivno odkrivati, razkrivati in reševati. Zlasti goriška sodišča so pri tem v preteklih letih služila kot primer dobre prakse, saj so bila prva, ki so sama razkrila problematiko neustrezne sistemske ureditve hrambe oporok, na podlagi česar je Vrhovno sodišče sprožilo sistematično preverjanje in razreševanje stanja po vseh sodiščih. Florjančič je sodišča pozval k zavedanju, da se na napakah učimo ter da lahko služijo kot usmeritev za nadaljnje delo.

V sodelovanju s sodelavci je predstavil proračunski okvir ter različne organizacijske in projektne aktivnosti sodstva, sodniki pa so predstavili problematiko, s katero se srečujejo pri svojem delu, in glede katere bo Vrhovno sodišče preučilo možnosti sistemskih organizacijskih sprememb, ki so v pristojnosti sodstva samega, ter aktualnih in možnih predlogov sprememb zakonodaje, ki so v pristojnosti ministrstva za pravosodje.

V prihodnjih tednih bo predsednik Vrhovnega sodišča obiskal še vsa ostala sodišča po Sloveniji ter se srečal s sodniki okrajnih, okrožnih, delovnih, upravnega in višjih sodišč.

Nihče ne more biti kaznovan za svoje misli. Ulpijan.
Cogitationis poenam nemo patitur.