zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Mednarodna konferenca o upravnih sankcijah v evropskem pravu

datum: 23.03.2017
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče Republike Slovenije bo 23. in 24. marca 2017 v soorganizaciji z ACA (Association of the Councils of State and Supreme Administrative Jurisdictions of the European Union) organiziralo pomembno mednarodno konferenco z naslovom Upravne sankcije v evropskem pravu. Konference se bodo udeležili številni visoki gostje iz več kot 20 držav, ki bodo največ časa namenili primerjavi različnih nacionalnih ureditev na tem področju ter izmenjali izkušnje in dobre prakse. Dogodek bosta otvorila predsednik republike Borut Pahor in predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič.

Področje upravnih sankcij je v evropskih državah urejeno zelo različno, saj imajo nekatere pri teh postopkih že dolgoletno prakso, druge pa upravnih sankcij ne poznajo oziroma tovrstno sankcioniranje nadomeščajo s sankcijami za prekrške. Upravno sankcioniranje je podobno prekrškovnemu, vendar gre za drugačne postopke. V Sloveniji, kjer je to področje še v zametkih, se ga na podlagi Zakona o prekrških lahko uporablja zgolj za nekatera področja: za primere s področja varstva konkurence, zavarovalnega nadzora, trga vrednostnih papirjev, preprečevanja pranja denarja in za predpise, ki jih izvaja Banka Slovenije. Sankcije izrekajo upravni organi oziroma organi izvršilne veje oblasti, za presojo njihove zakonitosti in pravilnosti pa so pristojna upravna sodišča.

Na konferenci, ki bo potekala na Vrhovnem sodišču RS, bodo sodelovali tudi predavatelji s Sodišča Evropske unije (sodnik dr. Marko Ilešič), Evropske komisije in najvišjih upravnih jurisdikcij Francije, Belgije in Nizozemske, prisotnost pa so potrdili tudi predstavniki držav nečlanic Evropske unije. Pričakujejo 56 udeležencev, ki se ne bodo ukvarjali le s pravnimi vidiki tega področja po nacionalnih ureditvah, ampak bodo obravnavali tudi zahteve Evropske konvencije o človekovih pravicah in Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Dvodnevna konferenca je pomembna tudi za osvetlitev vseh odprtih vprašanj, s katerimi bi se srečala Slovenija, v kolikor bo v prihodnje zakonodaja celoviteje urejala področje upravnega sankcioniranja.

Daj mi dejstva in dal ti bom pravico.
Da mihi facta, dabo tidi ius.