zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Obvestilo o sodbi I Ips 3155/2014

datum: 09.02.2017
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi zoper obsojenega B.B. v zvezi s kaznivim dejanjem kršitve tajnosti občil in s tem potrdilo pravnomočno odločitev nižje stopnje. Objava fotografije SMSa brez dovoljenja je kaznivo dejanje kršitve tajnosti občil.

Vrhovno sodišče je odločalo o izrednem pravnem sredstvu zoper pravnomočno odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani in Višjega sodišča v Ljubljani, s katero je bil B. B. spoznan za krivega kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil po tretjem odstavku v zvezi z 2. točko drugega odstavka 139. člena Kazenskega zakonika, za kar mu je bila izrečena pogojna kazen petih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Zoper pravnomočno sodbo je obsojenčev zagovornik vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero je (med drugim) uveljavljal kršitev kazenskega zakona, utemeljujoč, da kaznivo dejanje, ki naj bi ga storil obsojenec, ni kaznivo dejanje.

"Po oceni Vrhovnega sodišča s samim fotografiranjem obsojenec še ni storil ničesar takega, kar bi sodilo že v kazenskopravno sfero. Četudi bi tako fotografijo s celostno podobo oškodovanke objavil na način, da niti z naknadnimi tehničnimi prijemi, ne bi bilo mogoče ugotoviti vsebine prejetega sporočila, v njegovem ravnanju ne bi bilo znakov protipravnosti. Rubikon pa je prestopil s tem, ko se je v postprodukciji z naknadno obdelavo prvotnega posnetka seznanil z vsebino SMS sporočila, ki ga je oškodovanki posredoval P. K.  in nato del fotografije, na kateri je vidna le oškodovankina dlan in v njej telefon ter vsebina SMS sporočila, objavil na [...] spletnem mediju. Na ta način pa je udejanjil vse zakonske znake kaznivega dejanja po tretjem odstavku v zvezi z 2. točko drugega odstavka 139. člena KZ-1B, ki ga stori tisti, ki se z uporabo tehničnih sredstev neupravičeno seznani s sporočilom, ki se prenaša po telefonu, in nato omogoči drugemu, da se neposredno seznani z vsebino sporočila ali pošiljke. V pravnomočni sodbi je bilo tudi ugotovljeno, da obsojenev ni imel dovoljenja oškodovanke niti zakonskega pooblastila za objavo vsebine posnete komunikacije." (več: točka 11)

Vrhovno sodišče obvestilo o odločitvi, ki je v fazi vročanja, podaja skladno s 13. členom Sodnega reda. Obvestilo ne predstavlja uradne informacije institucije, ampak je namenjeno osnovni seznanitvi z odločitvijo. Odločitev je priložena v anonimizirani obliki.

Dejanja so težja od besed.
Sunt facta verbis difficiliora.