zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Projekt Slovensko sodstvo 2020 zaživel

datum: 25.10.2016
vir: Vrhovno sodišče

Na današnji otvoritvi projekta Slovensko sodstvo 2020 so predstavili pobude, s katerimi želi slovensko sodstvo izboljšati poslovanje sodišč. Nanašajo se predvsem na področje kakovostnega in učinkovitega vodenja sodnih postopkov z vidika strank in drugih udeležencev.

Danes je na Vrhovnem sodišču potekala otvoritev projekta Slovensko sodstvo 2020, ki se v sklopu Operacije „Učinkovito pravosodje“ sofinancira iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Projekt nadaljuje bogato tradicijo uspešnih projektov posodabljanja poslovanja slovenskih sodišč, usmerjenih v podporo sojenju in poslovnim procesom na sodiščih.

 „Posamezni koncepti, vgrajeni v pravno, organizacijsko in poslovno okolje sodišč temeljijo na domačih izkušnjah ter tudi dobrih tujih praksah in na prenosu organizacijskih in tehnoloških znanj in izkušenj. Ponosni smo, da sta bila projekta Centralni oddelek za verodostojno listino in Predsednikove plošče finalista tekmovanja za kristalno tehtnico v letih 2010 in 2012. Naj se pohvalimo, da je bil program za varno elektronsko vročanje Laurentius, ki ga je sam razvil naš razvojni inženir Jože Rihtaršič, med prvimi uspešno registriran in certificiran na portalu Evropske komisije, in to kot odprtokodna rešitev. Rešitev je poimenovana po slovenskem rojaku Lovrencu Koširju, poštnem reformatorju in predlagatelju poštne znamke. Poleg tega  so slovenska sodišča v obdobju od 1. januarja 2011 do danes elektronsko vročila 3,7 milijona pošiljk na 10,8 milijona straneh, kar pomeni neposredni prihranek v proračunu v višini 6,4 milijona evrov. Ob čemer v ta znesek niso všteti posredni stroški dela, opreme in servisiranja. Celotni prihranki na področju tiskanja in vročanja pa v omenjenem obdobju znašajo  14,5 milijona evrov“, je ob otvoritvi povedal predsednik Vrhovnega sodišča RS, Branko Masleša.  

Projekt je usmerjen v nadaljnje izboljševanje kakovosti poslovanja slovenskega sodstva in v podporo izvajanja prednostnih nalog Vrhovnega sodišča na področju sodne uprave. Cilji projekta vključujejo izboljšanje usposobljenosti zaposlenih na sodiščih, uvajanje elektronskega poslovanja in prenovo poslovnih procesov, ki vodijo k izboljšanju učinkovitosti slovenskih sodišč in celotnega pravosodja.  Projekt sicer temelji na dvanajstih pobudah, s katerimi želi slovensko sodstvo izboljšati poslovanje sodišč. Te se nanašajo predvsem na področja kakovostnega in učinkovitega vodenja sodnih postopkov z vidika strank in drugih udeležencev ter na notranjo organizacijo in sodelovanje z drugimi organi znotraj javne in državne uprave.   

 

Slovensko sodstvo 2020 - zgibanka

 

Ni kazni brez zakona.
Nulla poena sine lege.