zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Časovni standardi za leto 2016

datum: 16.06.2016
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije je na podlagi 60.c člena Zakona o sodiščih (ZS) in s soglasjem ministra za pravosodje sprejel časovne standarde za leto 2016, s katerimi je določen pričakovani čas opravljanja tipičnih procesnih dejanj in reševanja zadev na posameznih vrstah ter stopnjah sodišč.

 

Časovni standardi so merilo učinkovitosti poslovanja posameznih sodišč in glede na uporabljeno metodo določanja niso primerni za ocenjevanje časa reševanja posamezne zadeve ali dela posameznega sodnika. Predstavljajo orodje, ki sodiščem omogoča prilagajanje delovnih procesov z vidika hitrosti reševanja zadev ter zagotavljanja pravice do sojenja v razumnem roku, in tako prispevajo k varovanju interesa strank, da brez nepotrebnega odlašanja pridejo do zakonite in pravilne sodne odločbe. Njihova javna objava vsem zainteresiranim omogoča dodaten vpogled v poslovanje sodišč, uporabnikom sodišč (strankam, odvetnikom, državnim tožilcem in drugim) pa okvirno informacijo o hitrosti reševanja zadev na posameznem sodišču, s čimer pripomorejo k večji pravni varnosti in predvidljivosti postopkov ter transparentnosti poslovanja sodišč.

Pri določanju časovnih standardov se Vrhovno sodišče zgleduje po mednarodno priznanih pristopih (npr. smernice Komisije za učinkovitost sodstva pri Svetu Evrope – CEPEJ). Časovni standardi za leto 2016 temeljijo na podatkih o času reševanja zadev v posameznih postopkih (npr. kazenski, pravdni, zapuščinski idr.) na istovrstnih sodiščih v preteklem letu. Določajo čas, v katerem naj bi bilo rešeno 50, 75 in 90 odstotkov vseh zadev. Predsedniki sodišč so časovne standarde oziroma pričakovane čase za svoja sodišča v letnih programih dela že določali, na nivoju celotne države pa se tokrat določajo prvič.

Časovni standardi se pomembno razlikujejo od procesnih rokov in meril za sodne zaostanke, ki so določeni v zakonu oz. Sodnem redu, ter tudi od statističnega podatka o pričakovanem času rešitve (t. i. disposition time), ki je izračunan na podlagi podatkov o številu rešenih in nerešenih zadev v preteklem letu. Ob primerjavi „hitrosti“ posameznih sodišč je nujno upoštevati tudi druge dejavnike, ki vplivajo na njihovo poslovanje (npr. velikost sodišča, obremenjenost z reševanjem posebnih vrst zadev ipd.). Ker je metoda glede načina oblikovanja časovnih okvirov, določanja deležev kot tudi samega izbora podatkov še nova in nepreizkušena, je pričakovati, da se bo še spreminjala.

Dokument s časovnimi standardi je objavljen na spletni strani slovenskega sodstva.

 

Nihče ne more biti sam sebi sodnik.
Nemo iudex in sua causa.