zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Na ogled dragocena zbirka patentov, predpisov in odlokov iz 18. stoletja

datum: 02.11.2015
vir: Vrhovno sodišče

V Centralni pravosodni knjižnici, ki deluje v okviru Vrhovnega sodišča RS, je ta teden, od 2. do 6. novembra, v okviru tedna odprtih vrat 2015 na ogled prav posebna priložnostna razstava, ki ponuja dragocen pogled v zgodovino. Na voljo je zbirka patentov, odlokov, predpisov, norm, navodil, okrožnic in drugih podobnih dokumentov iz časa Karla VI., Marije Terezije in Jožefa II.

Gre za zbirko, ki je pomembna tako s stališča preučevanja zgodovine Slovencev in življenja ljudi kot z vidika pravnega ustroja v Kranjski deželi v 18. stoletju. Dragocene primerke si je mogoče ogledati tudi v digitalizirani obliki preko spleta.

Razstavo v čitalnici Centralne pravosodne knjižnice, kjer so omenjeno zbirko digitalizirali v sodelovanju z Inštitutom za novejšo zgodovino, so pripravili ob dnevu pravosodja, 4. novembru. Zbirko patentov, predpisov in odlokov za deželo Kranjsko v knjižnici hranijo v treh zvezkih. Pod prvim dokumentom, ki je bil izdan 8. januarja 1726 na Dunaju, je podpisan Karl VI, sledijo listine Marije Terezije, ki so bolj splošne narave in so bile v veljavi za širše cesarstvo, kar nekaj pa se jih navezuje na Kranjsko in notranjeavstrijske dežele. Listine vsebujejo razne določbe v zvezi z davkom, vojsko, strankami v postopku, precej je listin v zvezi s tobakom in soljo ter tihotapljenjem, potem s kovanci, prav tako pa tudi z raznimi ekscesi. Med originalnimi dokumenti je denimo mogoče najti tudi patent Marije Terezije o zemljiški knjigi za plemiške posesti na Kranjskem iz leta 1747, ali pa listine Jožefa II., ki so urejale podložniške razmere, zadeve v zvezi z zakonsko zvezo, pošto, živalmi ...

Teden odprtih vrat v Centralni pravosodni knjižnici je poleg tega namenjen prikazu drugih starejših knjig in tudi skladišča, ki je sicer zaradi občutljivosti nekaterih tam shranjenih knjig zaprto za javnost. V njem med drugim hranijo nekaj najstarejših tiskanih knjig s področja prava, ki izvirajo iz 16. stoletja, pa tudi  avtroogrsko in rimsko zakonodajo. Gre torej za redko in precej dragoceno zbirko, vredno ogleda.

Pravo izhaja iz dejstev.
Ex facto ius oritur.