zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč 2014

datum: 15.05.2015
vir: Vrhovno sodišče

Slovenska sodišča so v letu 2014 obvladovala pripad, pričakovani časi rešitve zadev se še naprej krajšajo. Pravna sredstva vložena v manj kot 15 % vseh rešenih pomembnejših zadev. Opozorila na pomen kakovostnih in dodelanih zakonskih rešitev.

Po nekajletnem obdobju, ko je bil za pripravo Letnega poročila o uspešnosti in učinkovitosti sodišč za preteklo leto pristojen Sodni svet, je letno poročilo letos ponovno pripravilo Vrhovno sodišče. Letno poročilo vsebuje glavne statistične podatke o delovanju sodišč in sodne uprave, na enem mestu pa so zbrani tudi številni drugi podatki, ki prikazujejo okolje, v katerem deluje sodstvo, saj ocena učinkovitosti in uspešnosti sodišč zgolj na podlagi statističnih podatkov ni mogoča.

Iz podatkov izhaja, da slovensko sodstvo že več let obvladuje pripad zadev, število nerešenih zadev se zmanjšuje in pri večini pravnih področij dosega standarde sojenja v razumnem roku. V letu 2014 so vsa sodišča skupaj prejela v reševanje nekaj več kot 1.030.000 zadev, rešila so jih več kot 1.067.000, nerešenih pa je na dan 31.12.2014 ostalo nekaj več kot 290.000 zadev. Kazalnik reševanja pripada je tudi v letu 2014 presegel 100 % (103,5 % za vse prejete zadeve oziroma 105,6 % za pomembnejše zadeve), kar pomeni, da sodišča rešijo več zadev kot jih prejmejo. Skrajšal se je pričakovani čas rešitve zadev tako pri pomembnejših (na 7,1 meseca) kot tudi pri ostalih zadevah (na 3,3 mesece). Število nerešenih zadev se je v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo za 11,3 %, v primerjavi z letom 2011 pa kar za 32,1 %. Pravna sredstva so bila pri pomembnejših zadevah vložena na 13,7 % rešenih zadev pred okrožnimi sodišči ter 6,8 % pred okrajnimi, višja sodišča pa so v primeru pravnih sredstev potrdila 71,5 % prvostopenjskih odločb.

Podatkom v Letnem poročilu sledijo tudi ugotovitve in priporočila glede najbolj nujnih ukrepov za povečanje učinkovitosti in uspešnosti, vključno z vprašanji, ki so v pristojnosti ministrstva, pristojnega za pravosodje, kot tudi nalog, ki sodijo v pristojnost Vlade ali Državnega zbora.

Kot posebno dolgoročno in strateško kritičen problem Vrhovno sodišče izpostavlja upočasnjen dotok novih mladih sodnikov in nevarnost generacijskih vrzeli. Na izvajanje sodne oblasti pomembno vpliva tudi strokovnost sodnikov in sodnega osebja, ki sodeluje v posameznih sodnih postopkih in prevzema vedno bolj zahtevne strokovne naloge, ki pomenijo neizogibno podporo sodnikovemu odločanju. Pri tem Vrhovno sodišče opozarja, da so iz sistematičnega izobraževanja sodnega osebja v celoti izvzete posamezne kategorije zaposlenih. Predvsem sodniški pomočniki in strokovni sodelavci, ki samostojno odločajo v posameznih sodnih zadevah, pa tudi vpisničarji in sodni zapisnikarji bi morali biti v prihodnosti deležni sistematičnega daljšega izobraževanja.

Vrhovno sodišče je posebej izpostavilo vprašanje sprejemanja kakovostnih in dodelanih zakonskih rešitev, na katere so sodišča vezana pri svojem poslovanju, saj le takšni predpisi lahko izboljšajo učinkovitost in uspešnost sodišč, ter opozorilo na neustrezno normativno urejenost nekaterih pravnih področij. Zaradi ustrezne vsebinske in organizacijske priprave ter zagotovitve informacijske podpore je v zakonodajnih postopkih treba nameniti posebno pozornost pravočasnemu obveščanju o nameravanih zakonskih spremembah in pri rokih za začetek veljavnosti novih zakonskih določb upoštevati potreben čas za prilagoditev informacijskih sistemov in organizacijske podpore novi zakonski ureditvi.

Še naprej ostaja problem odsotnost strategije zagotavljanja prostorskih pogojev sodišč, ki bi omogočila poslovanje sodišč na eni lokaciji. S prostorskimi pogoji je tesno povezano tudi vprašanje mreže sodišč, vendar bi bilo treba pred spreminjanjem mreže sodišč preurediti prvostopenjska sodišča in položaj prvostopenjskega sodnika.

 

 

 

 

 

 

Poročilo je dostopno na: http://www.sodisce.si/VSRS-Letno_porocilo-2014.pdf

 

Šteje se, da so viseči plodovi del zemljišča.
Fructus pendetes pars fundi videntur.