zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Obisk podpredsednika državnega sveta Republike Francije

datum: 02.03.2015
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče je danes obiskal Jean-Marc Sauvé, podpredsednik francoskega državnega sveta

Državni svet Republike Francije (Conseil d'État) v Franciji opravlja dvojno vlogo, svetovalca izvršilni veji oblasti pri pripravi zakonodaje ter vrhovnega sodišča v upravnih zadevah. Formalno vlogo predsednika državnega sveta ima predsednik države Republike Francije, operativno vlogo pa izvaja njegov podpredsednik. 

Podpredsednik Sauvé se je sestal s predsednikom Vrhovnega sodišča Brankom Maslešo, ki se je zavzel za poglobitev odnosov in izmenjave izkušenj med obema sodiščema. Kot je izpostavil Sauvé, se vse države Evropske unije srečujejo s podobnimi problemi, zato si Francija želi krepitve bilateralnega sodelovanja. Masleša je ob tem povedal, da je CdÉ za slovensko vrhovno sodišče zanimiv sogovornik tako z vidika upravnega sodstva kot tudi njegove vloge pri upravljanju sistema upravnega sodstva. CdÉ je namreč pristojen za sodno upravo 42 upravnih sodišč in 8 pritožbenih sodišč s skupno 4000 ljudmi, kar je zelo primerljivo s številom (vseh) sodišč in zaposlenih v sodstvu Sloveniji kot tudi načinom izvajanja sodne uprave.

Sauvéja sta posebej sprejeli podpredsednica VSRS mag. Nina Betetto, ki je v nadaljevanju tudi vodila srečanje s sodnicami in sodniki upravnega oddelka Vrhovnega sodišča, in vodja upravnega oddelka VSRS Martina Lippai. Betettova je izrazila prepričanje, da tovrstno sodelovanje prispeva h krepitvi pravne države in utrditvi neodvisnosti sodstva in sodnikov v moderni demokratični družbi. V okviru izmenjave izkušenj je beseda tekla zlasti o odnosu med CdÉ in sodiščem Evropske unije, vprašanjih usklajevanja sodne prakse in vlogi CdÉ v francoskem sodnem sistemu.

 


 

Foto VSRS:

Podpredsednik CdÉ, Jean-Marc Sauvé, podpredsednica VSRS, mag. Nina Betetto, veleposlanik Republike Francije v Sloveniji, Piere-Francois Mourier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podpredsednik CdÉ, Jean-Marc Sauvé in predsednik VSRS, Branko Masleša

V dvomu je treba soditi v prid obtoženca.
In dubio pro reo (iudicandum est).