zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Zadovoljstvo javnosti z delovanjem slovenskih sodišč

datum: 19.06.2014
vir: Vrhovno sodišče

Uporabniki z osebno izkušnjo delovanje sodišč ocenjujejo pozitivneje kot splošna javnost, ki osebne izkušnje s sodstvom ni imela.

Vrhovno sodišče RS je v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Univerze na Primorskem izvedlo raziskavo o zadovoljstvu različnih javnosti z delovanjem sodstva. Obsežna raziskava, ki je bila izvedena med splošno javnostjo, strokovno javnostjo, uporabniki sodišč in zaposlenimi, predstavlja prvo celovito analizo odnosa različnih javnosti do temeljnih vprašanj delovanja sodišč.

Kot je poudaril predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša, je kljub pomembnim premikom na bolje, v sodstvu še veliko prostora za izboljšave pri poteku postopkov, predvsem z vidika kakovosti ter sojenja v optimalnem in predvidljivem času. Rezultati izvedene raziskave so v določenih pogledih vzpodbudni, vendar zaradi nizkega zaupanja ni prostora za pretirano zadovoljstvo. Sodstvo namerava pridobljene informacije upoštevati pri sprejemanju in prilagajanju ukrepov za izboljšanje svojega delovanja.

Raziskava je med drugim pokazala nekatere pomembne ugotovitve, ki nasprotujejo pogostim stereotipnim mnenjem. Zanimivo je, da tudi tisti uporabniki, ki v postopkih pred sodiščem niso bili uspešni, višje ocenjujejo nepristranskost, neodvisnost in strokovnost sodnikov ter potek sodnega postopka, kot pa splošna javnost. 

Rezultati raziskave 

V podobnih zadevah je treba enako soditi.
De simibilis idem est iudicandum.