zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

IV. konferenca dobrih praks v sodstvu

datum: 28.11.2013
vir: Vrhovno sodišče

Na Brdu pri Kranju poteka IV. konferenca dobrih praks v sodstvu, kjer sodišča predstavljajo potek prenove poslovanja. Poudarili so pomen medsebojnega sodelovanja sodišč, analizirali dosežene rezultate po posameznih področjih ter izpostavili ukrepe, ki jih je potrebno še izvesti za ohranitev in okrepitev pozitivnega trenda zadnjih let.

Danes na Brdu pri Kranju poteka IV. konferenca dobrih praks v sodstvu. Prenova poslovnih procesov je v zadnjih letih prispevala k bistvenemu izboljšanju delovanja na skoraj vseh slovenskih sodiščih. Postopne spremembe organizacije dela sodnikov in ostalega sodnega osebja, sprejeti ukrepi za izvajanje prioritetnih področij, solidarnost sodišč pri odpravi nerešenih zadev ter prenos znanj omogočajo nadaljevanje izkazanega pozitivnega trenda, h kateremu se je sodstvo zavezalo.

Predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša je v uvodnem nagovoru poudaril: „Za optimalno izvedbo prenove poslovnih procesov je potreben celovit pristop posameznih sodišč. V sodstvu vemo, kaj delamo, kam gremo in vemo, da bomo uresničili svoje cilje. To ni kratka pot, a smer je prava.“

Namen konference je izmenjava informacij, znanj in izkušenj, v okviru tega pa so sodelujoči predstavili in analizirali pristope za povečanje učinkovitosti dela, dosežene rezultate ter ideje za dodatno izboljšanje delovanja sodstva po posameznih področjih.

Okrožno sodišče v Kopru je primer sodišča, ki se je dolga leta soočalo z velikim številom nerešenih zadev, neobladovanjem pripada, daljšim časom izdelave odločb in pomanjkljivo kadrovsko zasedbo. Začasna predsednica sodišča Okrožnega sodišča v Kopru Darja Srabotič je predstavila proces prenove poslovnih procesov sodnega okrožja Koper ter poudarila, da so učinki vseh do sedaj izvedenih sprememb že vidni. Pomoč ostalih sodišč ter ostali sprejeti ukrepi kažejo učinke v pospešenem in hitrejšem obravnavanju posameznih zadev. Beležijo zmanjšanje števila zadev na vseh področjih, povprečni časi trajanja postopkov in izdelave sodnih odločb pa se krajšajo.

O strategiji reševanja zadev in spremenjenem načinu organizacije dela sta spregovorila vodja kazenskega oddelka na Okrožnem sodišču v Ljubljani Marjan Pogačnik in namestnik vodje Boris G. Hrovat. Največji kazenski oddelek v državi je bil med drugim kadrovsko podhranjen in brez ustreznih prostorskih kapacitet. Projekt prenove je vzpostavil predobravnavni referat, kazenska pisarna pa je dobila dodatne prostore in dodatno število sodnega osebja. Čeprav je bil projekt aktiviran oktobra 2013, so rezultati prenove delovnega procesa že vidni, saj so časovni okviri od prejema obtožnice do njene vročitve, od pravnomočnosti obtožnice do razpisa predobravnavnega naroka ter od izreka do odprave sodbe že veliko krajši.

Center za raziskovanje javnega mnenja Univerze na Primorskem je preliminarno predstavil izsledke analize merjenja zadovoljstva različnih javnosti s sodstvom, ki bodo širši javnosti podrobneje predstavljeni v bližnji prihodnosti. V okviru konference so podelili tudi 8 diplom za življenjsko delo na področju pravosodja in 5 priznanj za nadpovprečne delovne uspehe ali prizadevanja, ter za uspešno končane zahtevne projekte na področju pravosodja.

Nepoznavanje prava škoduje.
Ignorantia iuris nocet.