<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 89/97

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1997:CPG.89.97
Evidenčna številka:VSL00682
Datum odločbe:18.11.1997
Področje:sodni register - statusno pravo
Institut:preoblikovanje obrtne zadruge v družbo z omejeno odgovornostjo

Jedro

Tako kot pridobi zadruga pravno in poslovno sposobnost (postane subjekt pravic in obveznosti) šele z vpisom akta o ustanovitvi v sodni register, to tudi preneha biti šele z ustreznim vpisom vanj. Čeprav bi zadruga morala prenehati, pa sodišče ni izvedlo njene likvidacije in je ni izbrisalo iz sodnega registra, še vedno obstaja kot pravna oseba.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, sklep registrskega sodišča se razveljavi in se mu zadeva vrne v novo odločanje.

 

Obrazložitev

Registrsko sodišče je zavrnilo predlog (za vpis sprememb v sodni register) z dne 3.1.1995. Proti takšnemu sklepu se je pritožil predlagatelj (subjekt vpisa).

Navedel je, da je izpodbijani sklep premalo utemeljen in napovedal obrazložitev pritožbe, ki pa jo je vložil po izteku pritožbenega roka, zato je sodišče druge stopnje ob reševanju pritožbe ni moglo upoštevati.

Pritožba je utemeljena.

Predlagatelj je s pritožbo smiselno uveljavljal absolutno bistveno postopkovno kršitev iz 13. tč. 2. odst. 354. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v zvezi s 37. čl. Zakona o nepravdnem postopku (ZNP) in 19. čl. Zakona o sodnem registru (ZSR). Ta pritožbeni razlog sicer ni podan, saj je registrsko sodišče v izpodbijanem sklepu navedlo razloge za svojo odločitev, vendar ti razlogi (zaradi zmotne uporabe materialnega prava) niso pravi.

Potrebno je namreč upoštevati, da tako kot pridobi zadruga pravno in poslovno sposobnost (postane torej subjekt pravic in obveznosti) šele z vpisom akta o ustanovitvi v sodni register, to tudi preneha biti šele z ustreznim vpisom vanj (primerjajte sodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije z dne 2.4.1997, opr.št. III Ips 12/97). Čeprav bi zadruga morala biti likvidirana, pa sodišče ni izvedlo njene likvidacije niti je ni izbrisalo iz sodnega registra. To pa pomeni, da še vedno obstaja kot pravna oseba (primerjajte sodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije z dne 27.2.1997, opr.št. III Ips 67/96).

Zato je sodišče druge stopnje na podlagi 3. tč. 39. čl. ZSR pritožbi ugodilo, izpodbijani sklep razveljavilo in zadevo vrnilo registrskemu sodišču (sodniku posamezniku), da (ob upoštevanju predloženih listin) presodi, ali so podani pogoji za vpis preoblikovanja obrtne zadruge v družbo z omejeno odgovornostjo oz. za vpis ustanovitve družbe z omejeno odgovornostjo (96. čl. v zvezi s 26. - 27. čl. Uredbe o vpisu družb in drugih pravnih oseb v sodni register (Uredbe)), v posledici pa tudi za vpis ostalih predlaganih sprememb (o čemer izpodbijani sklep niti nima razlogov).

 


Zveza:

Uredba o vpisu družb in drugih pravnih oseb v sodni register člen 26, 27, 96, 26, 27, 96.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NzIwMA==