<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 662/96

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1996:CPG.662.96
Evidenčna številka:VSL00624
Datum odločbe:28.08.1996
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:naslov dolžnika

Jedro

Če upnik na poziv sodišča, naj sporoči pravilen naslov dolžnika, na podlagi podatkov sodnega registra sporoči novo firmo dolžnika na nespremenjenem naslovu, pa mu sklepa o izvršbi kljub temu ni mogoče vročiti, ker naslov ni resničen, ni mogoče zavreči izvršilnega predloga na podlagi dejstva, da upnik ni ravnal v skladu s pozivom sodišča, ne da bi ga sodišče še enkrat opozorilo, da naslov ni pravilen.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep razveljavi ter zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je razveljavilo sklep o izvršbi in zavrglo izvršilni predlog, ker je ugotovilo, da upnik kljub pozivu ni sporočil novega naslova dolžnika.

Upnik se je zoper sklep pravočasno pritožil in predlagal njegovo razveljavitev. Navedel je, da je sodišču sporočil podatke o dolžniku na podlagi izpiska iz sodnega registra in ga zato, ker se je nanje zanesel, ne morejo prizadeti škodljive pravne posledice. Sodišče bi moralo ravnati, kot da dolžnik sprejem pošiljke odklanja, torej z nabitjem pisanja na njegova vrata ali na sodno oglasno desko. V vsakem primeru pa bi moralo upnika ponovno obvestiti, da dolžnikov naslov ni pravilen ter mu po 148. členu ZPP pomagati dobiti podatke o resničnem sedežu.

Pritožba je utemeljena.

Pritožbeno sodišče soglaša s trditvijo upnika, da potem, ko je na poziv sodišča in po preveritvi stanja v sodnem registru sporočil nove podatke o dolžniku, ni mogoče reči, da ni sporočil novega naslova dolžnika in na tej podlagi zavreči izvršilnega predloga. Prav bi bilo, da bi ga sodišče po ponovnem neuspešnem poskusu vročitve sklepa o izvršbi še enkrat opozorilo, da dolžnika (z novo firmo) na navedenem naslovu ni (čeprav je vprašljivo, ali je glede na vpis sprememb v sodni register naslov sedeža res ostal nespremenjen ali pa sploh ni več registriran). Če bi upnik nato sporočil, da naslova ne more sam zvedeti, bi mu moralo sodišče pri tem pomagati v skladu z določbo 148. člena ZPP v zvezi s 14. členom ZIP. Iz teh razlogov je pritožbeno sodišče na podlagi določbe 3. točke 380. člena ZPP v zvezi s 14. členom ZIP izpodbijani sklep razveljavilo in vrnilo zadevo sodišču prve stopnje v nov postopek.

O stroških pritožbenega postopka, katerih povrnitev zahteva upnik, bo glede na določbo 3. odst. 166. člena ZPP v zvezi s 14. členom ZIP odločeno s končno odločbo.

 


Zveza:

ZIP člen 35, 35/1, 35, 35/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
21.12.2015

Opombe:

P2RvYy00NjY4MQ==