<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 835/94

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1996:CPG.835.94
Evidenčna številka:VSL00612
Datum odločbe:24.04.1996
Področje:civilno procesno pravo
Institut:pasivna legitimacija - odločilna dejstva

Jedro

Če tožeča stranka med pravdo navede, da tožena stranka posluje z novo firmo in da zato popravlja njeno označbo, mora sodišče v razlogih sodbe navesti, zakaj je sodba izrečena zoper na novo označeno toženo stranko.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijana sodba (II. točka izreka prvostopne odločbe) se razveljavi in se zadeva v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je razsodilo, da ostane v veljavi sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine v delu, s katerim je bilo toženi stranki naloženo, da mora tožeči stranki plačati 101.680,00 SIT z zamudnimi obrestmi ter ji povrniti za 1.850,50 SIT izvršilnih stroškov. Glede ostalega dela tožbenega zahtevka je zaradi umika tožbe sklep o izvršbi razveljavilo.

Zoper sodbo se je tožena stranka pravočasno pritožila iz vseh pritožbenih razlogov po 1. odst. 353. člena ZPP ter predlagala njeno spremembo ali razveljavitev. Navedla je, da predlog za izvršbo ni bil vložen zoper njo in da gre verjetno za obveznosti SGP Gradnje, Domžale. Tožena stranka pa ni pravni naslednik te družbe, ampak je le-ta njena ustanoviteljica. Tudi obrazložitev sodbe je pomanjkljiva in nerazumljiva.

Pritožba je bila vročena tožeči stranki, ki nanjo ni odgovorila.

Pritožba je utemeljena.

Predlog za izvršbo je bil v tej zadevi vložen zoper GRADNJE DOMŽALE splošno gradbeno podjetje p.o., Ljubljanska 72/a, Domžale. Zoper tega dolžnika je bil izdan tudi sklep o izvršbi. Na naroku za glavno obravnavo je nato tožeča stranka izjavila, da tožena posluje pod imenom SPLOŠNO GRADBENO PODJETJE ČRNUČE d.o.o., Pot v Hrastovec 7, Črnuče in da razširja tožbo proti njej ter predlagala, da se jo pozove v pravdo kot toženo stranko. Sodišče prve stopnje je temu sledilo in - ne da se bi nova tožena stranka o tem izjavila in ne da bi v sodnem registru preverilo trditev tožeče stranke - razsodilo, da ostane sklep o izvršbi v veljavi (kolikor ni bila tožba umaknjena). V razlogih sodbe o tem, zakaj je sodba izdana zoper drugo toženo stranko in ne zoper tisto, zoper katero je bil izdan sklep o izvršbi, ni navedlo ničesar. Ni povedalo, ali šteje izjavo tožeče stranke za popravo firme tožene stranke ali šteje novo toženo stranko za pravnega naslednika prvotne tožene stranke. Iz tega sledi, da sodba o odločilnem dejstvu, zakaj je tožena stranka dolžna plačati tožeči stranki vtoževano terjatev, nima razlogov. Zato je ni mogoče preizkusiti. To pa je bistvena kršitev določb pravdnega postopka po 13. točki 2. odst. 354. člena ZPP. Zaradi nje je moralo pritožbeno sodišče po določbi 1. odst. 369. člena ZPP napadeno sodbo razveljaviti in vrniti zadevo sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Glede na določbo 3. odst. 166. člena ZPP bo o pritožbenih stroških odločeno s končno odločbo.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 354, 354/2-13, 354, 354/2-13.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NjUzMg==