<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 480/95

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1995:CPG.480.95
Evidenčna številka:VSL00489
Datum odločbe:06.06.1995
Področje:IZVRŠILNO PRAVO - STATUSNO PRAVO
Institut:verodostojna listina - samostojni podjetnik posameznik

Jedro

Izvršbo za uveljavitev denarne terjatve na podlagi verodostojne listine lahko predlaga samo pravna (ne pa tudi fizična) oseba. Torej tudi ne samostojni podjetnik posameznik.

 

Izrek

Pritožba se kot neutemeljena zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je upnikov izvršilni predlog zavrglo, ker upnik ni pravna oseba, ki bi lahko vložila predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine.

Proti takšnemu sklepu se je pritožila tožeča stranka (po pooblaščenki). V pritožbi je navedla, da ima upnik status pravne osebe oziroma samostojnega podjetnika, opredeljenega v Zakonu o gospodarskih družbah (in da ga je kot takega šteti za pravno osebo).

Pri tem ni priglasila pritožbenih stroškov.

Pritožba ni utemeljena.

1. odst. 21. čl. Zakona o izvršilnem postopku (ZIP) določa, da je za uveljavitev denarne terjatve dovoljena tudi izvršba na podlagi verodostojne listine. Vendar pa to velja samo za denarne terjatve pravnih, ne pa tudi fizičnih oseb. Upnik (ki je po lastnih navedbah samostojni podjetnik posameznik) pa je fizična oseba (7. odst. 1. čl.

Zakona o gospodarskih družbah (ZGD)), ne pa gospodarska družba iz 3. odst. 1. čl. ZGD, torej tudi ne pravna oseba (1. odst. 1. čl. in 1. odst. 2. čl. ZGD).

Ker je v predmetni zadevi izvršbo za uveljavitev denarne terjatve na podlagi verodostojne listine predlagala fizična (ne pa pravna) oseba, je sodišče druge stopnje (na podlagi 14. čl. ZIP v zvezi z 2. tč.

380. čl. Zakona o pravdnem postopku) pritožbo kot neutemeljeno zavrnilo in potrdilo materialno in procesnopravno pravilen sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIP člen 21, 21/1, 21, 21/1. ZGD člen 1, 1/1, 1/3, 1/7, 2, 2/1, 1, 1/1, 1/3, 1/7, 2, 2/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NjI0MQ==