<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 422/95

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1995:CPG.422.95
Evidenčna številka:VSL00522
Datum odločbe:12.04.1995
Področje:civilno procesno pravo
Institut:vročanje pisanj pravni osebi

Jedro

Če pravna oseba kot dolžnik v pritožbi navede, da sklep o izvršbi ni bil vročen njegovemu pooblaščencu ali delavcu v njegovi pisarni ali poslovnem prostoru, ampak vratarju v poslovni stavbi, v kateri je več pravnih oseb, je s tem podan dvom v pravilnost vročitve sklepa. Zaradi ugotovitve pravočasnosti vložitve ugovora je zato treba te okoliščine raziskati že pred zavrženjem ugovora kot prepoznega.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep razveljavi ter zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je zavrglo dolžnikov ugovor zoper sklep o izvršbi, ker naj bi bil vložen prepozno.

Dolžnik se je zoper sklep pravočasno pritožil zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in predlagal njegovo razveljavitev.

Navedel je, da sklep o izvršbi dne 2.11.1994 ni bil vročen njegovemu pooblaščencu ali delavcu, ki bi ga vročevalec našel v njegovi pisarni oziroma poslovnem prostoru, kakor je predpisano v 1. odst. 134. člena ZPP. Vročen je bil vratarju poslovne stavbe, v kateri ima poleg drugih pravnih oseb poslovni prostor tudi dolžnik. Dolžnikov zakoniti zastopnik, ki je edina oseba, ki se pretežno zadržuje v tem poslovnem prostoru, je sklep prejel šele 15.11.1994. Pritožba je utemeljena.

Iz navedb v pritožbi res izhaja dvom, ali je bil sklep o izvršbi vročen dolžnikovemu pooblaščencu ali delavcu, ki bi ga vročevalec našel v njegovi pisarni ali poslovnem prostoru, kot je za pravilno vročitev predpisano v 1. odst. 134. člena ZPP v zvezi s 14. členom ZIP. Če namreč drži trditev dolžnika v pritožbi, da je bil vročen vratarju v recepciji poslovne stavbe, v kateri je več pravnih oseb, vratar pa nima pooblastila dolžnika za sprejemanje poštnih in drugih pošiljk niti ni dolžnikov delavec, potem vročitev sklepa o izvršbi ni bila pravilna. Zaradi tega ugovora ni mogoče zavreči kot prepoznega, ne da bi bilo raziskano dejansko stanje o tem, komu je bil sklep vročen in kdaj ga je prejel dolžnik, če vročitev ni bila opravljena njegovemu pooblaščencu ali delavcu. Iz tega razloga je pritožbeno sodišče na podlagi določbe 3. točke 380. člena ZPP v zvezi s 14. členom ZIP pritožbi ugodilo, napadeni sklep razveljavilo, zadevo pa vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek.

V novem postopku bo moralo sodišče prve stopnje s poizvedbami pri pošti, po potrebi pa tudi z zaslišanjem vratarja, ki je prejel sklep o izvršbi za dolžnika, ter dolžnikovega zakonitega zastopnika preveriti trditve dolžnika o pravilnosti vročitve sklepa o izvršbi in tako ugotoviti, ali je bil ugovor vložen pravočasno ali ne. V bodoče pa bi bilo dobro v podobnih primerih tak postopek opraviti že pred izdajo sklepa o zavrženju ugovora ali pa vsaj pred predložitvijo zadeve pritožbenemu sodišču zaradi odločitve o pritožbi zoper tak sklep.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 134, 134/1, 134, 134/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NjE3NQ==