<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 992/94

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1994:CPG.992.94
Evidenčna številka:VSL00425
Datum odločbe:30.06.1994
Področje:STEČAJNO PRAVO - LASTNINJENJE
Institut:prisilna poravnava - družbeni kapital - podjetje v družbeni lastnini - podjetje z družbenim kapitalom

Jedro

Merilo za to, ali je podjetje uvrščeno kot podjetje z družbenim kapitalom, je definirano v 3. odst. 3. čl. ZLPP. Kot družbeni kapital se šteje le anonimni družbeni kapital, ki ne pripada nobeni pravni ali fizični osebi. V primeru, da ustanovi družbeno podjetje, torej podjetje, ki nima znanega lastnika, podjetje v družbeni lastnini, se šteje to novo podjetje, ki ima za celotni trajni družbeni kapital znanega lastnika kot že preoblikovano podjetje. Za to novo podjetje ne pride v upoštev določba 3. čl. ZLPP.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je prvostopno sodišče zavrglo predlog SDK Republike Slovenije, Podružnica T. za začetek postopka prisilne poravnave nad I.

Zoper sklep se pritožuje predlagatelj iz vseh pritožbenih razlogov.

Meni, da je odločitev prvostopnega sodišča nepravilna kot tudi njegova opredelitev, da dolžnik ni podjetje v družbeni lastnini z družbenim kapitalom. Ustanovitelj dolžnika je v celoti družbeno podjetje z družbenim kapitalom Is. Iz 1. čl. akta o ustanovitvi dolžnika je tudi razvidno, da gre v primeru I. za delniško družbo v družbeni lastnini. Osnovni kapital dolžnika, ki se od ustanovitve naprej ni povečal ampak celo zmanjšal je le družbeni kapital ustanovitelja.

Pritožba ni utemeljena.

Stališče, ki ga je v prvostopnem sklepu zavzelo prvostopno sodišče je v celoti materialnopravno pravilno. Predlagatelj določilo 3. čl.

Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (Ur.l. RS št. 55/92, 7/93 in 31/93, - v nadaljevanju ZLPP) tolmači nepravilno, prav tako tudi ne razume pravilno pojma podjetja v družbeni lastnini za razliko od podjetja z družbenim kapitalom. Edino merilo za to, ali je podjetje uvrščeno kot podjetje z družbenim kapitalom je namreč 3. odst. 3. čl. ZLPP. Kot družbeni kapital se tako šteje le anonimni družbeni kapital, ki ne pripada nobeni pravni ali fizični osebi, pri čemer enako velja tudi za trajne vloge in navadne in prednostne delnice. V konkretnem primeru, kar ni sporno, je I. ustanovila Is., torej znana pravna oseba. Tako pripada ves ustanoviteljev vložek kot tudi sedanji vložek I. znani pravni osebi in ne gre za anonimni družbeni kapital. Zato tudi podjetje I. ni podjetje z družbenim kapitalom v smislu 3. čl. ZLPP, ampak le podjetje v družbeni lastnini, ki ima za celoten trajni kapital znanega lastnika.

Prvostopno sodišče je zato pravilno odločilo, da glede na to v konkretnem primeru ne pridejo v upoštev določbe poglavja 9.1 Zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (Ur.l. RS 67/93, ZPPSL).

Te določbe se namreč uporabljajo le za postopek prisilne poravnave nad podjetji z družbenim kapitalom iz 3. čl. ZLPP.

Ker pritožbeni razlogi niso podani je pritožbeno sodišče po 2. točki 380. čl. ZPP v zvezi s 15. čl. ZPPSL pritožbo predlagatelja zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZLPP člen 2, 3, 3/1, 2, 3, 3/1. ZPPSL člen 189, 192, 189, 192.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NTc2Ng==