<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sodba Kp 1316/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:KP.1316.93
Evidenčna številka:VSL20294
Datum odločbe:21.10.1993
Področje:kazensko materialno pravo
Institut:neplačevanje preživnine

Jedro

Ob izvajanju zasebne gostinske dejavnosti slicevanje na nezmožnost plačevanja preživnine ni upoštevno. Skaljeni odnosi s preživninsko upravičenko - hčerko obdolženca prav tako ne odvezujejo preživninske obveznosti.

 

Izrek

Pritožba obd. se kot neutemeljena zavrne in se potrdi sodba sodišča prve stopnje.

Obdolženec je dolžan plačati stroške pritožbenega postopka in sicer na 10.000,00 SIT odmerjeno povprečnino.

 

Obrazložitev

Z uvodoma navedeno sodbo je bil obdolženi spoznan za krivega kaznivega dejanja neplačevanja preživnine po členu 98/I KZ RS in mu je bila izrečena pogojna obsodba, v kateri mu je določena kazen zapora štiri mesece in preizkusna doba dve leti ter poseben pogoj, da v štirih mesecih po pravnomočnosti sodbe povrne zaostalo preživnino v višini 119.183,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi.

Zoper sodbo se je pritožil obdolženec, kot smiselno izhaja iz pritožbe zaradi kršitve kazenskega zakona in predlaga "pravično razsodbo".

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče druge stopnje nima nobenih pomislekov v pravne zaključke sodišča prve stopnje, da je v ugotovljenem obdolženčevem ravnanju podano izmikanje plačevati preživnino. Obdolženi, tako kot tekom postopka na prvi stopnji, tudi v pritožbi ne navaja nobenega opravičljivega razloga, zakaj preživnine ne plačuje tudi sedaj, ko ima dohodek, in še naprej zatrjuje le, da tega ne zmore. Obdolženec noče razumeti razlogov prvostopne sodbe, da ga neporavnani računi z bivšo ženo in to, da je hči od le-te naščuvana, ne odvezujejo dolžnosti, da kljub "taki življenjski stiski" odvaja del dohodka za svojo mladoletno hčer.

Tako tudi drugostopno sodišče ne more slediti razlogom pritožbe, ki so enaki zagovoru obdolženca tekom postopka na prvi stopnji, češ da prežinine ne zmore plačevati, saj je sodišče prve stopnje ugotovilo, da ima obdolženec v najemu bife, da redno plačuje prispevke, ima osebni dohodek, izvršbi pa se izmika.

Preizkus izpodbijane sodbe v odločbi o kazenski sankciji je pokazal, da je sodišče prve stopnje upoštevalo in pravilno ovrednotilo vse podane okoliščine in da mu je v okviru pogojne obsodbe določilo ustrezno kazen zapora in preizkusno dobo, ter da je tudi naložitev posebnega pogoja popolnoma upravičena in pravilna.

Ker obdolženi s pritožbo ni uspel, mora plačati stroške pritožbenega postopka, in sicer povprečnino, odmerjeno glede na trajanje in zamotanost postopka, upoštevajoč premoženjske razmere obdolženca.

 


Zveza:

KZS člen 98, 98/1, 98, 98/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzUxNA==