<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Kp 1346/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:KP.1346.93
Evidenčna številka:VSL20291
Datum odločbe:13.10.1993
Področje:kazensko procesno pravo
Institut:pripor - ponovitvena nevarnost

Jedro

Zavrnjena je pritožba obdolženca zoper sklep o odreditvi pripora zaradi ponovitvene nevarnosti ob vložitvi obtožnice, saj je obdolženec brezposeln in brez premoženja, živi pa pri sestri.

 

Izrek

Pritožba obd. se kot neutemeljena zavrne.

 

Obrazložitev

Izven obravnavani senat prvostopnega sodišča je z izpodbijanim sklepo zoper obd. odredil pripor iz pripornega razloga ponovitvene nevarnosti po 3. točki 2. odstavka 191. čl. ZKP. Svoj sklep je prvostopni senat obrazložil z ugotovitvijo, da je zoper obdolženca vložena obtožba - obtožnica zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje, je pa brez redne zaposlitve in brez premoženja, tako da je podana bojazen, glede na to, da je brez sredstev za preživljanje, da bi na prostosti nadaljeval z izvrševanjem premoženjskih deliktov in si na ta način skušal zagotoviti sredstva za preživljanje.

Zoper ta sklep se je pravočasno pritožil obdolženec na sodni zapisnik zaradi zmotno ugotovljenega dejanskega stanja in predlaga, da pritožbeno sodišče izpodbijani sklep tako spremeni, da pripor zoper obdolženca odpravi.

Pritožba obdolženca ni utemeljena.

Obdolženčeva pritožbena izvajanja, da ga preživlja sestra, češ, da dejanja, ki ga je obdolžen ni storil, poleg tega pa niti nima potnega lista in mu je prehod čez mejo Slovenije onemogočen, so neupoštevna.

Zgolj izjava obdolženčeve sestre, da bo obdolženca preživljala ne spreminja dejstva, da je obdolženec, kot sam pravi, brezposelen, da je brez sredstev za preživljanje in da je zoper njega vložena obtožnica zaradi kaznivega dejanja po čl. 166/1 tč. 1 KZ in je tako podan vsaj utemeljen sum, da je obdolženec storil očitano kaznivo dejanje in obenem bojazen, da bi utegnil s premoženjskimi kaznivimi dejanji na prostosti nadaljevati. Zato je pritožbeno sodišče obdolženčevo pritožbo kot neutemeljeno zavrnilo.

 


Zveza:

ZKP člen 191, 191/2-3, 191, 191/2-3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzUxMQ==