<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Kp 760/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:KP.760.93
Evidenčna številka:VSL20233
Datum odločbe:11.10.1993
Področje:kazensko procesno pravo
Institut:zahteva za preiskavo - zasebna tožba - neposredna obtožba

Jedro

Zasebno tožbo je šteti kot zahtevo za preiskavo, ker gre za kaznivo dejanje, za katero je predpisana kazen zapora, večja od pet let. Zato je v tem primeru zasebno tožbo treba podati preiskovalnemu sodniku.

 

Izrek

Ob reševanju pritožbe pooblaščenca zasebnih tožilcev B. K. in R. K.

se izpodbijani sklep po uradni dolžnosti razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje, in sicer v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodniku.

 

Obrazložitev

Z uvodoma navedenim sklepom je sodišče prve stopnje ugodilo ugovoru obdolženkinega zagovornika zoper zasebno tožbo ter odločilo, da se zasebna tožba iz razloga po 1. tč. 270. čl. ZKP ne dopusti in se kazenski postopek zoper obdolženko zaradi kaznivega dejanja po čl.

171/II in I KZ RS, ustavi.

Proti temu sklepu se pritožuje pooblaščenec zasebnih tožilcev in predlaga, da se izpodbijani sklep spremeni tako, da se zavrne ugovor obdolženke kot neutemeljen.

Izpodbijani sklep je bilo ob reševanju pritožbe treba razveljaviti ter zadevo vrniti sodišču prve stopnje v nadaljnji postopek pred preiskovalnim sodnikom.

Pooblaščenec zasebnih tožilcev je zoper obdolženko vložil zasebno tožbo zaradi kaznivega dejanja po čl. 171/II in I KZ RS. Zaradi tovrstnega kaznivega dejanja pa glede na v zakonu predpisano kazen in glede na določilo VI. odst. 160. čl. ZKP ni mogoče vložiti obtožnice brez preiskave. Zasebno tožbo je v obravnavanem primeru moč šteti kot zahtevo za preiskavo, ki jo tožilec poda preiskovalnemu sodniku.

Glede na navedeno je bilo treba izpodbijani sklep razveljaviti po uradni dolžnosti ter zadevo vrniti sodišču prve stopnje v nadaljnji postopek pred preiskovalnim sodnikom.

 


Zveza:

ZKP člen 158, 158/2, 160, 160/6, 158, 158/2, 160, 160/6.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzQzNw==