<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sodba Kp 1122/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:KP.1122.93
Evidenčna številka:VSL20163
Datum odločbe:21.10.1993
Področje:kazensko materialno pravo
Institut:varnostni ukrep prepovedi vožnje motornega vozila - ogrožanje varnosti javnega prometa

Jedro

Večkratna predkaznovanost za prekrške zaradi vožnje motornega vozila pod vplivom alkohola narekuje daljšo prepoved vožnje motornega vozila vozniku, ki je vinjen povzročil prometno nezgodo.

 

Izrek

Pritožbi javnega tožilca se ugodi in se sodba v delu glede izrečenega varnostnega ukrepa spremeni tako, da se doba trajanja prepovedi vožnje motornih vozil B kategorije podaljša na 1 (eno) leto.

 

Obrazložitev

Z uvodoma navedeno sodbo je bil obdolženi spoznan za krivega kaznivega dejanja ogrožanja javnega prometa po čl. 251/I in III KZ RS in mu je bila izrečena kazen štiri mesece zapora ter varnostni ukrep prepovedi vožnje motornih vozil B kategorije za dobo osem mesecev. V plačilo so mu bili naloženi stroški kazenskega postopka.

Zoper sodbo se je pritožil javni tožilec zaradi odločbe o kazenski sankciji po čl. 363 tč. 4 v zvezi s čl. 367/I ZKP, in predlaga, da se sodba spremeni tako, da se podaljša trajanje varnostnega ukrepa prepovedi vožnje motornih vozil B kategorije.

Pritožba je utemeljena.

Sodišče prve stopnje je premalo upoštevalo, da je obdolženec izjemno nevaren voznik, na kar kažejo podatki evidence sodnika za prekrške, iz katerih je razvidno, da je bil obdolženi v zadnjih treh letih obravnavan zaradi petindvajsetih kršitev ZTVCP kar dvanajstkrat, od tega je bil sedemkrat kaznovan, trikrat pa mu je bil izrečen tudi varnostni ukrep prepovedi vožnje motornih vozil B kategorije. Prav tako obdolženi v času storitve obravnavanega kaznivega dejanja ni posedoval veljavnega vozniškega dovoljenja. Dejstvo, da je šlo v zgoraj navedenih prekrških večkrat za vožnjo pod vplivom alkohola in za odklonitev preiskusa z alkotestom kaže, da gre za tipičen primer nevarnega in neodgovornega voznika, ki mu je vožnja pod vplivom alkohola v navadi, česar rezultat pa je tudi storjeno kaznivo dejanje, saj je potrebno upoštevati, da je bila stopnja alkohola v krvi obdolženca v času dejanja zelo visoka (2.27 - 2.40 g/kg).

Prav tako je treba v večji meri upoštevati, da je obdolženi v opisanem stanju vozil šestletnega otroka, ki je utrpel hude telesne poškodbe.

Tako torej okoliščine dejanja, kot tudi izkazano dejstvo, da je obdolženec stalni kršilec cestnoprometnih predpisov, utemeljujejo izrek varnostnega ukrepa prepovedi vožnje motornih vozil B kategorije za daljšo dobo kot pa osem mesecev, in je doba enega leta glede na navedene razloge in na zakonski razpon (68. čl. KZ SFRJ) vsekakor ustrezna.

Sodišče druge stopnje je zato ugodilo pritožbi javnega tožilca in na podlagi čl. 387 ZKP spremenilo napadeno sodbo v odločbi o kazenski sankciji tako, da je podaljšalo že izrečeni varnostni ukrep kot je obrazloženo zgoraj.

 


Zveza:

KZS člen 251, 251/1, 251/3, 251, 251/1, 251/3. KZJ člen 68, 68.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzQxNg==