<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Kp 1269/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:KP.1269.93
Evidenčna številka:VSL20043
Datum odločbe:19.10.1993
Področje:kazensko procesno pravo - kazensko materialno pravo
Institut:igranje na srečo - igralni avtomat - odvzem predmetov - razlogi morale

Jedro

Igralni avtomat "poker" ni tak predmet kaznivega dejanja, katerega bi bilo mogoče po določilih čl. 500 ZKP odvzeti iz razlogov morale, tudi če se kazenski postopek ne konča z izrekom obsodilne sodbe.

 

Izrek

Pritožba javnega tožilca se zavrne kot neutemeljena.

 

Obrazložitev

Z uvodoma navedenim sklepom sodišče prve stopnje ni ugodilo predlogu javnega tožilca za odvzem predmeta obdolžencu po določilih II. odst.

500. čl. ZKP.

Zoper sklep se je javni tožilec pritožil. Predlaga, da sodišče druge stopnje izpodbijani sklep spremeni tako, da se obdolžencu odvzameta igralna avtomata.

Pritožba ni utemeljena.

Predmeti, ki so bili uporabljeni za storitev kaznivega dejanja ali so nastali s kaznivim dejanjem se praviloma smejo vzeti le, če sodišče storilca spozna za krivega. V čl. 500 ZKP je res predvidena izjema od tega pravila in je dovoljen odvzem takih predmetov, tudi če se kazenski postopek ne konča z obsodilno sodbo, če to narekujejo razlogi splošne varnosti ali razlogi morale. Praviloma bo tak ukrep po izreku sodbe, ki ni obsodilna, izrečen, če gre za predmete kaznivega dejanja, ki legalno sploh ne morejo biti v uporabi (mamila, ponarejen denar) in ko kljub oprostilni sodbi, iz podatkov spisa nedvomno izhaja, da gre za take predmete. Uporaba igralnih avtomatov pa tudi v času, ko naj bi bilo storjeno obravnavano kaznivo dejanje, ni bila prepovedana. Takrat veljavni zakon o igrah na srečo je dovoljeval prirejanje takih iger le družbenopravnim osebam. Že taka pravna ureditev kaže, da ni sprejemljivo stališče javnega tožilca, da gre za tako nemoralne predmete, ki bi jih bilo potrebno odvzeti po določbah 500. čl. ZKP. Še posebno pa taka ocena ne drži po tem, ko je bil sprejet Zakon o začasni ureditvi prirejanja posebnih iger na srečo na igralnih avtomatih zunaj igralnic, ki sedaj dovoljuje prirejanje iger na srečo z igralnimi avtomati tudi zasebnikom.

Pritožba tako ne more izpodbiti pravilnih ugotovitev sodišča prve stopnje, da ni podlage za izdajo sklepa po čl. 500 ZKP. Sodišče druge stopnje je zato zavrnilo kot neutemeljeno.

 


Zveza:

ZKP člen 500, 500/1, 500, 500/1. KZS člen 234, 234/1, 234, 234/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzM3Mg==