<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 317/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:CPG.317.93
Evidenčna številka:VSL00160
Datum odločbe:08.09.1993
Področje:civilno procesno pravo
Institut:poprava tožbe

Jedro

V tožbenem zahtevku ni bila navedena denarna enota, v kateri naj bi tožena stranka plačala denarni zahtevek, zaradi česar je sodišče prve stopnje tožbo zavrglo kot nerazumljivo, čeprav je bila tožba vložena leta 1990, ko je bila v SFRJ edina denarna enota dinar. Zato tožba ni bila nerazumljiva in je bilo treba prvostopni sklep razveljaviti.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je razveljavilo sklep o izvršbi in zavrglo tožbo tožeče stranke, češ da je nerazumljiva, ker v njej ni navedeno, v kateri denarni enoti je postavljen tožbeni zahtevek. Tožeči stranki je naložilo, da mora toženi povrniti pravdne stroške.

Zoper sklep se je tožeča stranka pravočasno pritožila. Navedla je, da se pritožuje zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja, ker je glede na to, da je bila tožba vložena 1990. leta jasno, da se je takrat glasila na dinarje. Na katero valuto se glasi sedaj, je razvidno iz pooblastila tožeče stranke (v njem je označeno, da gre za hrvaške dinarje). Predlaga razveljavitev prvostopnega sklepa.

Pritožba je utemeljena.

Tožeča stranka ima prav, da je glede na čas vložitve tožbe povsem jasno, da se tožbeni zahtevek glasi na takrat edino obstoječo denarno enoto dinar SFRJ. Zato tožba ob vložitvi ni bila nerazumljiva in je ni mogoče zavreči iz razloga, da v tožbenem zahtevku ni označena denarna enota, v kateri je potrebno plačati zahtevani znesek. Če se je sodišču prve stopnje zdelo potrebno, da po uvedbi tolarja kot denarne enote Republike Slovenije in hrvaškega dinarja kot denarne enote Republike Hrvaške ugotovi, na katero od teh denarnih enot se glasi tožbeni zahtevek, bi moralo pozvati tožečo stranko, da se o tem izjavi (109. čl. ZPP). Pred tem za zavrženje tožbe ni bilo pogojev, zaradi česar je napadeni sklep nezakonit in ga je pritožbeno sodišče na podlagi določbe 3. točke 380. čl. ZPP razveljavilo in vrnilo zadevo sodišču prve stopnje v nov postopek.

Glede na to, da je tožeča stranka že v svoji pritožbi zoper sklep o zavrženju tožbe navedla, da zahteva plačilo v svoji denarni enoti, torej hrvaških dinarjih, bo sodišče prve stopnje o tožbenem zahtevku lahko meritorno odločilo, ne da bi tožečo stranko pozivalo na popravo tožbe.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 109, 109.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzAzMA==