<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sodba Cpg 514/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:CPG.514.93
Evidenčna številka:VSL00105
Datum odločbe:30.09.1993
Področje:civilno procesno pravo
Institut:dokazna ocena - gospodarski spor - nova dejstva

Jedro

Prejem računa brez njegove zavrnitve ali reklamacije še ni dokaz za obstoj pravnega razmerja med pravdnima strankama. Pritožbeni predlog za vpogled odpremnice in zaslišanje priče je novota, ki v gospodarskem sporu ni upoštevna, razen če bi pritožnik izkazal za verjetno, da teh dokazov brez svoje krivde ni mogel predlagati do konca glavne obravnave.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sodba sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijano sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek tožeče stranke, da ji je tožena stranka dolžna plačati vtoževano terjatev v višini 186.670,00 HRD spp, v 8 dneh in da ji je dolžna povrniti pravdne stroške, hkrati pa odločilo, da je tožeča stranka dolžna povrniti toženi stranki njene pravdne stroške v znesku 6.816,70 SIT in sicer v 8 dneh pod izvršbo.

Zoper tako sodbo se je pravočasno pritožil pooblaščenec tožeče stranke in to zaradi zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja ter zmotne uporabe materialnega prava ter s predlogom, da višje sodišče sodbo razveljavi ter zadevo vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. Navaja, da je tožena stranka sporni račun akceptirala, saj ga ni nikoli reklamirala niti ga ni vrnila. Račun se nanaša na odpremnico št. 2216, ki je priložena pritožbi. Sporno blago naj bi bilo po nalogu tožene stranke dobavljenu podjetju, s čimer naj bi bile pobotane njune medsebojne terjatve, kar bi lahko potrdil kot priča gospod iz podjetja P.

Pritožba je bila vročena toženi stranki, ki nanjo ni odgovorila.

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče prve stopnje je glede na dokazno breme pravilno izvedlo vse predlagane dokaze, dejansko stanje pravilno in popolno ugotovilo in ocenilo ter pravilno uporabilo materialno pravo. Prav tako ni kršilo določb pravdnega postopka iz 2. odst. 354. člena ZPP, na katere mora v skladu z določilom 2. odst. 365. člena ZPP pritožbeno sodišče paziti po uradni dolžnosti. Pritožbeno sodišče v celoti sprejema odločitev in tudi jasne razloge sodbe ter glede navedb v pritožbi še dodaja: Kdorkoli neupravičeno prejme kak račun, ga ni dolžan niti reklamirati niti vrniti, seveda pa tudi ne plačati. Sklicevanje tožnika na "tihi akcept" pa nima nikakršne osnove ne v zakonu ne v poslovnih običajih.

Ker se v postopku v gospodarskih sporih v pritožbi lahko navedejo nova dejstva in predlagajo novi dokazi le, če pritožnik izkaže za verjetno, da jih brez svoje krivde ni mogel navesti oz. predložiti do konca glavne obravnave (1. odst. 496.a člena ZPP), je neutemeljeno tudi pritožnikovo sklicevanje na k pritožbi priloženo odpremnico, kakor tudi predlog za zaslišanje priče.

Glede na navedeno je bilo pritožbo tožnika potrebno zavrniti kot neutemeljeno in v izpodbijanem delu potrditi sodbo sodišča prve stopnje (368. člen ZPP).

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 219, 221a, 496a, 496a/1, 219, 221a, 496a, 496a/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MzAyNQ==