<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep Cpg 771/93

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1993:CPG.771.93
Evidenčna številka:VSL00112
Datum odločbe:10.06.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:začasna odredba - nedenarna terjatev - verjetnost obstoja terjatve

Jedro

Z začasno odredbo lahko upnik zahteva samo zavarovanje verjetno izkazane terjatve in ne tudi realizacije te terjatve, to je izvršbe.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se sklep sodišča prve stopnje potrdi.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je sklenilo, da zavrne predlog za izdajo začasne odredbe za zavarovanje nedenarne terjatve.

Upnik se je zoper sklep pravočasno pritožil. Ne strinja se z odločitvijo sodišča prve stopnje, da mu je odklonilo zavarovanje premoženja, to je poslovnih prostorov in osnovnih sredstev. Nevzdržno je, da se lahko enajst ljudi, ki so ustanovili privatno podjetje, kar vseli v tuje poslovne prostore, ki so povsem opremljeni in to opremo tudi uporabljajo.

Pritožba je bila vročena dolžniku, ki je odgovoril, da pritožba ni utemeljena, ker predvsem ne drži, da bi se delavci dolžnika vselili v tuje poslovne prostore - v njih so že več kot 20 let, seveda upoštevaje kadrovske spremembe. Dolžnika opozarja na določilo 2. odstavka 7. člena Uredbe o preoblikovanju poslovnih enot ter o načinu in pogojih preoblikovanja (Ur.l. RS št. 1/93).

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče prve stopnje je povsem pravilno zavrnilo predlagano začasno odredbo, ker upnik s predlogom začasne odredbe ni zahteval zavarovanje nedenarne terjatve, pač pa že izvršbo. Zahteval je ne le prepoved uporabe poslovnih prostorov, ki jih uporablja dolžnik, pač pa celo izpraznitev teh, kar pa bi (ob zgolj verjetno izkazani terjatvi) lahko usodno prizadelo dolžnikov obstoj. Sodišče prve stopnje je pravilno navedlo, da je namen začasnih odredb zavarovanje in ne realizacija sporne terjatve. Prav pri tej pa upnik vztraja.

 


Zveza:

ZIP člen 267, 268, 267, 268.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mjk1MA==