<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 5732/2007

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2008:I.CP.5732.2007
Evidenčna številka:VSL54947
Datum odločbe:09.01.2008
Področje:ZEMLJIŠKA KNJIGA
Institut:zaznamba spora - preklic darila

Jedro

Tožba za preklic darila ni podlaga za zaznambo spora.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi ter se sklep sodišča prve stopnje spremeni tako, da se predlog za vpis zaznambe spora pri 2/5 parc. št. 2226 in parc. št. 655.S pri vl. št. 1218 k.o. K., last J. B. L. zavrne in predlagan vpis ne opravi.

Pri vl. št. 1218 k.o. K. se dovoli izbris:

- zaznambe nepravnomočnosti sklepa o dovolitvi vpisa

- vpisa zaznambe spora, opravljenega na podlagi sklepa Okrajnega sodišča v Krškem, Dn. št. 3319/2007 z dne 27.11.2007

Predlagatelj F. L. je dolžan pritožnici J. B. L. povrniti njene stroške za pritožbo v višini 244,61 EUR, v 15 dneh od prejema tega sklepa, od tedaj dalje z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je na podlagi tožbe, vložene pri Okrožnem sodišču v Krškem, opr. št. P 290/2007, zaradi preklica darilne pogodbe, odločilo, da se pri 2/5 pritožničinem deležu na nepremičninah pod vl. št. 1218 k.o. K. dovoli vpis zaznambe spora F. L..

Proti sklepu se pritožuje J. B. L.. V pritožbi uveljavlja vse pritožbene razloge ter sodišču predlaga, naj sklep spremeni tako, da se vpis ne dovoli, podrejeno pa, naj ga razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje. V pritožbi navaja, da tožba zaradi preklica darilne pogodbe ne spada med tožbe, na podlagi katerih je na podlagi 79. člena Zakona o zemljiški knjigi (Uradni list RS 58/2003; ZZK-1) mogoče vpisati zaznambo spora.

Na pritožbo je odgovoril predlagatelj. Nasprotuje pritožbi, saj po njegovem mnenju 79. člen ZZK-1 ureja tudi sporni primer. Posledica preklica darilne pogodbe je prenehanje lastninske pravice (2. točka prvega odstavka 79. člena ZZK-1).

Pritožba je utemeljena.

Vprašanje, na katerega je treba odgovoriti v tej zadevi, je jedrnato: ali je ob tožbi za preklic darila, podana pravna podlaga za zaznambo tega spora v zemljiški knjigi. Odgovor je negativen. Zaznamba spora se nanaša izključno na čiste stvarnopravne spore, torej spore, katerih neposredna posledica je pridobitev stvarne pravice (1. točka prvega odstavka 79. člena ZZK-1), prenehanje pravice (2. točka prvega odstavka 79. člena ZZK-1) ali določitev nujne poti (3. točka prvega odstavka 79. člena ZZK-1). To pa preklic darila ni. Preklic darila je preklic obligacijskega posla, katerega posledica je kondikcijski zahtevek. Za obligacijske posle pa ZZK-1 ne dopušča varstva vrstnega reda tožeči stranki z zaznambo spora. Ureja pa zemljiškoknjižno pravo drugačne institute za varstvo upnika. Ena takšnih možnosti je zaznamba prepovedi odtujitve in obremenitve (Opomba 1).

Pritožba ima torej prav, ko trdi, da v obravnavani zadevi ni pravne podlage za zaznambo spora. Na podlagi 3. točke tretjega odstavka 161. člena ZZK-1 je zato pritožbeno sodišče izpodbijani sklep spremenilo, tako da se vpis zaznambe ne dovoli ter dovolilo izbris vpisa in zaznambe, opravljenih na podlagi izpodbijanega sklepa.

Pritožnica je s pritožbo uspela, zato je upravičena do povračila potrebnih pritožbenih stroškov. Te je sodišče odmerilo po priloženem stroškovniku ter jih priznalo v skladu z odvetniško tarifo in Zakonom o sodnih taksah.

----------------------------

Opomba 1: Prim. R. Vrenčur, Ali je ureditev zaznambe spora v ZZK-1 ustrezna?, PP 23/2005.

 


Zveza:

ZZK-1 člen 79, 79.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDgwMw==