<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep II R 223/2007

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2007:II.R.223.2007
Evidenčna številka:VSL51814
Datum odločbe:22.11.2007
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - izvršilni postopek - pristojnost po kraju dolžnikovega prebivališča - sodni okraj - ustanovitev nove občine

Jedro

Območje katastrske občine Velika vas, v katero spada naselje Spodnji Prekar, je bilo glede na določbo 6. točke 8. člena Zakona o postopku za ustanovitev, združitev oziroma spremembo območja občine ter o območjih občin del občine Domžale. Spodnji Prekar sodi v območje sodnega okraja sodišča Domžale.

 

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče v Domžalah.

 

Obrazložitev

Upnik je pri Okrajnem sodišču v Ljubljani vložil predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, v katerem je predlagal izvršbo z rubežem dolžnikove plače, rubežem denarnih sredstev na računih dolžnika in rubežem vseh dolžnikovih nematerializiranih vrednostnih papirjev. Okrajno sodišče v Ljubljani se je s sklepom opr.št. 1448 I 9965/2007 z dne 18.9.2007 izreklo za krajevno nepristojno za odločanje v tej zadevi ter po pravnomočnosti tega sklepa zadevo odstopilo Okrajnemu sodišču v Litiji.

Okrajno sodišče v Litiji je sprožilo spor o pristojnosti, ker je na podlagi 100. člena v zvezi s 128. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju (Ur. l. RS, št. 51/98 s spremembami, v nadaljevanju ZIZ) za odločitev o tovrstnih predlogih pristojno sodišče, na območju katerega ima dolžnik stalno prebivališče. Naselje Spodnji Prekar na podlagi Zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij (Ur. l. RS, št. 60/94 s spremembami) spada v občino Moravče pri Domžalah in ne sodi v območje, za katerega je pristojno Okrajno sodišče v Litiji.

Sodišče druge stopnje ugotavlja, da je v tej izvršilni zadevi krajevno pristojno Okrajno sodišče v Domžalah. V skladu s prvim odstavkom 100. člena ZIZ je za odločitev o predlogu za izvršbo na denarno terjatev dolžnika krajevno pristojno sodišče, na območju katerega ima dolžnik stalno prebivališče, oziroma če tega nima v Republiki Sloveniji, sodišče, na območju katerega ima začasno prebivališče. Zato je bilo potrebno ugotoviti območje sodnega okraja, v katerega spada kraj dolžnikovega stalnega prebivališča, Spodnji Prekar 10, Kresnice. Zakon o sodiščih (Ur. l. RS, št. 19/94 s spremembami) v drugem odstavku 114. člena določa, da se za območje sodnega okraja šteje območje občine, določeno z Zakonom o postopku za ustanovitev, združitev oziroma spremembo območja občine ter o območjih občin (Ur. l. SRS, št. 28/80 s spremembami). Po določbi 7. člena navedenega zakona so bila območja občin določena s katastrskimi občinami. Območje katastrske občine Velika vas, v katero spada naselje Spodnji Prekar, je bilo glede na 6. točko 8. člena istega zakona del občine Domžale. Spodnji Prekar tako sodi v območje sodnega okraja sodišča Domžale.

Glede na navedeno je sodišče druge stopnje na podlagi prvega odstavka 25. člena Zakona o pravdnem postopku (Ur. l. RS, št. 26/99 s spremembami) v zvezi s 15. členom ZIZ odločilo, da je krajevno pristojno za odločanje v tej zadevi Okrajno sodišče v Domžalah.

 


Zveza:

ZS člen 114, 114/2, 114, 114/2. ZIZ člen 100, 136, 100, 136. ZPP člen 25, 25/1, 25, 25/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDc4NQ==