<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep III Cp 3087/2006

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2006:III.CP.3087.2006
Evidenčna številka:VSL52657
Datum odločbe:12.07.2006
Področje:IZVRŠILNO PRAVO - DAVKI
Institut:izvršilni naslov - seznam izvršilnih naslovov

Jedro

Seznam izvršilnih naslovov lahko predstavlja izvršilni naslov po 3. točki drugega odstavka 17. člena ZIZ, če so izpolnjene vse predpostavke iz četrtega odstavka 131. člena ZDavP-1.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi ter se zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje predlog za izvršbo zavrnilo, ker seznam izvršilnih naslovov ne predstavlja izvršilnega naslova po 17. členu Zakona o izvršbi in zavarovanju (v nadaljevanju ZIZ).

Zoper sklep se je upnica pravočasno pritožila iz pritožbenega razloga nepravilne uporabe materialnega prava. Predlaga, da pritožbeno sodišče pritožbi ugodi in izpodbijani sklep spremeni tako, da predlogu za izvršbo ugodi oz. podrejeno, da izpodbijani sklep razveljavi ter zadevo vrne v novo odločanje sodišču prve stopnje. Upnica meni, da seznam izvršilnih naslovov predstavlja izvršilni Naslov. Seznam izvršilnih naslovov, ki ga je upnica predložila, izpolnjuje tudi vse pogoje iz četrtega odstavka 131. člena Zakona o davčnem postopku (v nadaljevanju ZDavP-1). Glede na to, da 131. len ZDavP-1 določa, kaj predstavlja izvršilni naslov, je po mnenju upnice potrebno člen razumeti tako, da so izvršilni naslovi v celoti urejeni s tem členom, in ne le v drugem odstavku.

Pritožba je utemeljena.

V 17. členu ZIZ je določeno, kaj predstavlja izvršilni naslov v izvršilnem sodnem postopku. V času vložitve predloga za izvršbo je v skladu s 3. točko drugega odstavka 17. člena ZIZ predstavljal izvršilni naslov med drugim tudi druga izvršljiva odločba, seznam ali listina, za katero zakon oziroma ratificirana in objavljena mednarodna pogodba določa, da je izvršilni naslov (ZIZ-C v 3. točki drugega odstavka 17. člena sedaj določa, da predstavlja izvršilni naslov druga izvršljiva odločba ali listina, za katero zakon, ratificirana in objavljena mednarodna pogodba ali pravni akt Evropske unije, ki se v RS uporablja neposredno, določa, da je izvršilni naslov). Prav tako pa ZDavP-1 v 131. členu določa, kaj predstavlja izvršilni naslov v davčni izvršbi. Tako v 1-8. točki drugega odstavka 131. člena določa, da so izvršilni naslovi: izvršljiva odločba o odmeri davka; izvršljiv obračun davka; izvršljiva tuja odločba, ki jo davčni organ prejme v izvršbo na podlagi četrtega dela zakona; izvršljiv sklep davčnega organa; izvršljiv plačilni nalog; izvršljiva odločba o prekršku; izvršljiva sodba sodišča, izdana v zadevah prekrškov; izvršljiv sklep sodišča, izdan v zadevah prekrškov. Pritrditi je sicer sodišču prve stopnje, da sedanji ZDavP-1 ne določa izrecno, da je seznam izvršilnih naslovov izvršilni naslov, kot je to za seznam zaostalih obveznosti določal drugi odstavek 44. člena ZDavP. Vendar pa slednje še ne pomeni, da seznam izvršilnih naslovov ne more predstavljati izvršilnega naslova, če izpolnjuje vse predpisane pogoje iz četrtega odstavka 131. člena ZdavP-1. Seznam izvršilnih naslovov je namreč urejen v citiranem členu z naslovom "izvršilni naslovi". Zakon pri tem v četrtem odstavku navedenega člena tudi določa pogoje, ki jih mora izpolnjevati seznam izvršilnih naslovov. V seznamu izvršilnih naslovov mora biti tako za posamezen izvršilni naslov naveden datum izvršljivosti ter znesek davka in zamudnih obresti za vsako vrsto davka posebej. Glede na dejstvo, da je seznam urejen v členu z naslovom "izvršilni naslovi" in da zakon določa, katere sestavine mora seznam izvršilnih naslovov obsegati, po mnenju pritožbenega sodišča seznam izvršilnih naslovov predstavlja izvršilni naslov, sicer bi bila navedena določba četrtega odstavka 131. člena ZDavP-1 brez pomena. Odločba III Cpg 129/2005 ne predstavlja enotne sodne prakse, zato naslovno sodišče nanjo ni vezano.

Glede na navedeno je bilo treba pritožbi upnice ugoditi,izpodbijani sklep razveljaviti ter zadevo vrniti sodišču prve stopnje v nov postopek (3. točka 365. člena ZPP v zvezi s 15. členom ZIZ). Seznam izvršilnih naslovov po četrtem odstavku 131. člena ZDavP-1 torej lahko predstavlja izvršilni naslov, če izpolnjuje vse pogoje iz citirane določbe. V novem postopku naj sodišče prve stopnje presodi, ali konkretni seznam izvršilnih naslovov ustreza četrtemu odstavku 131. člena ZDavP-1 in o zadevi ponovno odloči.

 


Zveza:

ZIZ člen 17, 17/2, 17/2-3, 17, 17/2, 17/2-3. ZDavP-1 člen 131, 131/4, 131, 131/4.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zODU3Nw==