<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep III Cp 1247/2005

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2005:III.CP.1247.2005
Evidenčna številka:VSL50710
Datum odločbe:06.04.2005
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:izvršitelj - rubež - stroški izvršitelja

Jedro

V primeru preklica rubeža je izvršitelj upravičen do povrnitve stroškov za razpis in preklic rubeža, ni pa upravičen do nagrade določene v 4. odst. tarifne številke 1 Pravilnika o tarifi izvršiteljev.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se odmerjeni stroški izvršitelju znižajo za 10.000,00 SIT in se njegov zahtevek za odmero stroškov v tem delu kot neutemeljen zavrne.

Pritožnik krije sam svoje pritožbene stroške.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepo je sodišče prve stopnje odmerilo nagrado izvršitelju v znesku 38.209,20 SIT, nad tem zneskom pa je izvršiteljevo zahtevo za odmero stroškov zavrnilo.

Zoper sklep sodišča prve stopnje je vložil pritožbo upnik iz razloga zmotne uporabe materialnega prava, v kateri predlaga, da se izpodbijani sklep v celoti razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje. Bistvo pritožbenih navedb je, da je sodišče prve stopnje izvršitelju priznalo nagrado za rubež, ki je bil

preklican, v znesku 10.000,00 SIT, do katere pa izvršitelj ni upravičen.

Pritožba je utemeljena.

Na podlagi določila 4. odst. tarifne št. 1 Pravilnika o tarifi za plačilo dela izvršiteljev in o povračilu stroškov v zvezi z njihovim delom (Uradni list RS, št. 18/2003, v nadaljevanju Pravilnik), pripada izvršitelju nagrada v višini 25% po tarifni št. 1, če je rubež neuspešen ali neizveden iz razlogov, ki so na strani dolžnika, upnika ali tretje osebe. Neuspešen rubež je tisti rubež, na katerem

izvršitelj ni našel rubljivih stvari. Neizveden je tisti rubež, na katerega je izvršitelj pristopil, a ga iz določenih razlogov ni opravil (naprimer iz razloga, ker je dolžnik plačal izterjevano terjatev in podobno). Kot neuspešen ali neizveden rubež ni možno označiti rubež, ki ga je izvršitelj preklical in sicer iz razloge,

ker izvršitelj sploh ni pristopil k opravi rubeža. V primeru preklica rubeža je izvršitelj upravičen le do povrnitve stroškov nastalih v zvezi z razpisom in preklicom rubeža, ne pa tudi do nagrade v višini 25%, določene v 4. odst. tarifne št. 1 Pravilnika.

V izpodbijanem sklepu je sodišče prve stopnje izvršitelju med drugim priznalo tudi nagrado za preklicani rubež v znesku 10.000,00 SIT. Izvršitelj do te nagrade ni upravičen. Pritožbi upnika je bilo zato ugoditi in odmerjeno nagrado izvršitelju za znesek 10.000,00 SIT znižati in izvršiteljevo zahtevo v tem delu zavrniti.

Upnik mora sam kriti svoje pritožbene stroške, ker jih izvršitelju ni možno naložiti iz razloga, ker ni stranka izvršilnega postopka, dolžniku pa jih ni možno naložiti, ker jih ni povzročil.

 


Zveza:

ZIZ člen 292, 292/1. Pravilnik o tarifi za plačilo dela izvršiteljev in o povračilu stroškov v zvezi z njihovim delom člen 1, 1/4.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
01.07.2016

Opombe:

P2RvYy0zNTAwMw==