<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep III Cp 2080/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:III.CP.2080.99
Evidenčna številka:VSL44225
Datum odločbe:08.03.2000
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine - pritožba dolžnika

Jedro

Utemeljenost upnikove terjatve se po razveljavitvi sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine v delu, v katerem je bila dovoljena izvršba, ugotavlja v pravdnem postopku. Dolžnik torej neutemeljeno izpodbija na določilu 2. odst. 62. čl. ZIZ temelječi sklep izvršilnega sodišča s predlogom, da se že v tej fazi postopka sklep o izvršbi v celoti razveljavi in upnikov predlog zavrne.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je po ugovoru dolžnika zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine razveljavilo sklep v delu, s katerim je dovolilo izvršbo.

Dolžnika sta se zoper sklep pravočasno pritožila, predlagala razveljavitev sklepa v celoti in zavrnitev upnikovega predloga za izvršbo. Navajata, da ne dolgujeta ničesar, upnik pa obstoja svoje terjatve ni niti dokazal niti pravno dokumentiral. Vložil je nepopoln zahtevek brez vsake verodostojne dokumentacije, s svojim ravnanjem pa povzroča konfliktne situacije ter finančne probleme.

Pritožba ni utemeljena.

Izvršba za izterjavo denarne terjatve se dovoli tudi na podlagi verodostojne listine, to pa je med drugim tudi izpisek iz poslovnih knjig, overjen s strani odgovorne osebe (1. in 2. odst. 23. čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju, v nadaljevanju ZIZ). Upnik je svojemu predlogu takšno listino predložil, zato je izvršilno sodišče pravilno izdalo sklep o izvršbi v skladu z določilom 2. odst. 44. čl. ZIZ. Če dolžnik zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine obrazloženo (5. odst. 62. čl. ZIZ v zvezi s 53. čl. ZIZ) ugovarja in sklep izpodbija v celoti ali v delu, v katerem mu je bilo naloženo, da terjatev plača, sodišče razveljavi sklep o izvršbi v delu, v katerem je dovolilo izvršbo in opravljena izvršilna dejanja, postopek pa se nadaljuje kot pri ugovoru zoper plačilni nalog (2. odst. 62.čl. ZIZ). Utemeljenost upnikove terjatve se nato ugotavlja v pravdnem postopku. Dolžnik torej neutemeljeno izpodbija na določilu 2. odst. 62. čl. ZIZ temelječi izdani sklep izvršilnega sodišča s predlogom, da se že v tej fazi postopka sklep o izvršbi v celoti razveljavi in upnikov predlog zavrne. Dokaze, ki jih je dolžnik predložil ugovoru zoper sklep o izvršbi, bo namreč sodišče prve stopnje (če bo ocenilo, da so potrebni) izvedlo in ocenilo v pravdnem postopku.

Pritožba dolžnika torej ni utemeljena, zato jo je pritožbeno sodišče zavrnilo in potrdilo sklep prve stopnje (2. tč. 365.čl. Zakona o pravdnem postopku v zvezi s 15. čl. ZIZ).

 


Zveza:

ZIZ člen 62, 62/2, 62, 62/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzYyOQ==