<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep II Cp 2027/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:II.CP.2027.99
Evidenčna številka:VSL43004
Datum odločbe:05.01.2000
Področje:nepravdno pravo
Institut:zavrženje predloga - mejni spor

Jedro

Če med parcelami mejašev ni mejnikov in je meja sporna, sodišče ne smejo odkloniti sodnega varstva, ampak mora mejo določiti po določbah 14. poglavja ZNP.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v nadaljnji postopek.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje se je z izpodbijanim sklepom izreklo za nepristojno in predlog predlagateljev za določitev meje zavrglo z obrazložitvijo, da bi predlagatelja morala mejo urejati v upravnem, ne pa v sodnem postopku.

Proti navedenemu sklepu sta se pravočasno pritožila predlagatelja zaradi zmotne uporabe materialnega prava in predlagata, da pritožbeno sodišče izpodbijani sklep razveljavi ter zadevo vrne sodišču prve stopnje v odločanje. V obrazložitvi navajata, da sta v predlogu navedla, da med parcelama predlagateljev in nasprotne udeleženke ni mejnikov, zaradi česar vsakodnevno prihaja med njimi do sporov, kar seveda pomeni, da se mejaši ne morejo sporazumeti, kje meja poteka. V skladu z določbo 131. člena Zakona o nepravdnem postopku (v nadaljevanju ZNP) v primeru, če je meja sporna, sodišče sodno uredi mejo.

Pritožba je utemeljena.

Predlagatelja sta res v svojem predlogu navedla, da med parcelami predlagateljev in nasprotne udeleženke ni mejnikov, zaradi česar vsakodnevno prihaja do sporov. To dejstvo, da namreč prihaja med strankami tega postopka do sporov, je potrdila tudi nasprotna udeleženka v dveh svojih vlogah. Postopek za ureditev mej določa ZNP v 14. poglavju. 131. člen ZNP je povsem jasen, ko določa, da v postopku za ureditev mej, sodišče uredi mejo med zemljišči v lasti občanov, če je ta sporna, razen če zakon izključuje sodno ureditev meje. Meja je nedvomno med udeleženci tega postopka sporna, noben zakon pa v takem primeru ne izključuje sodne ureditve meje. V postopku zamejničenja meje upravni geodetski organ določi mejo le takrat, kadar meja ni določena in med sosedi ni spora o tem, kje naj bi potekala. Stališče sodišča prve stopnje, navedeno v razlogih izpodbijanega sklepa, da ne zadostuje za sodno ureditev meje, da med parcelami mejašev ni mejnikov in da je med njimi spor glede meje, ker naj bi bilo za uporabo določbe 131. člena ZNP potrebno, da obstaja spor glede zemljišča, ki se tičejo meje, ni pravilno. Pritožbeno sodišče ob tem še pripominja, da če med mejaši poteka spor glede poteka meje, logično in povsem razumljivo hkrati s tem tudi obstaja spor med mejaši o lastništvu tistega dela zemljišča, ki si ga lastita oba mejaša. Glede na podatke v spisu je izpolnjen pogoj iz 131. člena ZNP, da sodišče uredi mejo, kar bo v nadaljnjem postopku seveda sodišče prve stopnje tudi moralo storiti.

Glede na navedeno je pritožbeno sodišče utemeljeni pritožbi predlagatelja ugodilo, izpodbijani sklep razveljavilo in vrača zadevo sodišču prve stopnje v nadaljnji postopek (3. točka 365. člena ZPP).

 


Zveza:

ZNP člen 131, 131.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzYwMQ==