<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sodba II Cp 1874/98

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1999:II.CP.1874.98
Evidenčna številka:VSL41514
Datum odločbe:06.10.1999
Področje:civilno procesno pravo
Institut:pritožbeni razlog

Jedro

V pritožbi zatrjevano slabo premoženjsko stanje ne predstavlja upoštevnega pritožbenega razloga proti sodbi, s katero je tožencu naloženo plačilo dolgovane obveznosti.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sodba sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijano sodbo vzdržalo v veljavi svoj sklep o izvršbi z dne 23.3.1995, opr. št. I I 206/95, na podlagi katerega je toženec dolžan plačati tožeči stranki 288.513,00 SIT z ustreznimi obrestmi in ji povrniti pravdne stroške.

Proti sodbi se pritožuje toženec, ki ne navaja posebej pritožbenega razloga, smiselno pa predlaga takšno spremembo sodbe, da bi se mu plačilo obveznosti odložilo oziroma odobrilo obročno odplačevanje.

Navaja, da ne oporeka navedbam v sodbi, saj priznava svoj dolg, vendar pa zaradi družinskih razmer, bolezni v družini in ker je ostal brez zaposlitve ne more v sodbi v določenem roku poravnati svoje obveznosti. Zato prosi za obročno odplačevanje dolga.

Pritožba ni utemeljena.

Sodba sodišča prve stopnje je v dejanskem in materialnopravnem pogledu pravilna in zakonita iz razlogov, ki so navedeni v prvostopni sodbi. Na te razloge se pritožbeno sodišče tudi sklicuje, da jih ne bi ponavljalo. Slabo premoženjsko stanje ne predstavlja v postopku pred sodiščem zakonitega razloga za odložitev plačila obveznosti oziroma obročno odplačevanje. Razlogi, ki jih navaja v pritožbi tako ne morejo vplivati na drugačno odločitev sodišča, vendar pa izpodbijana sodba ne predstavlja ovire za eventuelno drugačen dogovor med tožečo stranko in tožencem o izpolnitvi toženčeve obveznosti.

Stranke se torej lahko vedno dogovorijo o obročnem odplačevanju ali o odložitvi plačila obveznosti, kot izhaja iz izpodbijane sodbe. Vendar pa je izpodbijana odločitev pravilna, podan ni noben uveljavljani ali uradno upoštevni pritožbeni razlog in je zato pritožbeno sodišče moralo na podlagi 368. čl. ZPP pritožbo zavrniti in potrditi izpodbijano sodbo.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 353, 353.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzUyNg==