zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VSL00025408

Odločba:VSL Sklep II Cp 1282/2019
 ECLI:
Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:23.07.2019
Senat:Katarina Marolt Kuret
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - SODNE TAKSE
Institut:predlog za podaljšanje roka - rok za plačilo sodne takse - zakonski rok - nepodaljšljivi rok
Zveza:ZPP člen 110
JEDRO:
V obravnavanem predlogu okoliščine slabega premoženjskega stanja niso bile izpostavljene, zato s pritožbenimi navedbami, da naj bi predlog za podaljšanje roka hkrati vseboval tudi predlog za oprostitev plačila sodne takse, tožnica ne more uspeti. Za tako široko razlago zakona, po katerem naj bi predlog za podaljšanje roka za plačilo takse sodišče po uradni dolžnosti presojalo tudi skozi prizmo predloga za oprostitev plačila sodne takse, v danem primeru ni podlage.

IZREK:
Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

OBRAZLOŽITEV:

1. Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrnilo predlog za podaljšanje roka za plačila sodne takse za postopek pred sodiščem prve stopnje.

2. Zoper sklep vlaga pritožbo tožnica, ki ne soglaša s stališčem sodišča, da gre za zakonski nepodaljšljivi rok. Izpostavlja, da ZST-1 predvideva možnost oprostitve ali odloga plačila sodne takse, torej je predlog za podaljšanje roka plačila takse milejši ukrep kot oprostitev. Dejansko namreč pomeni plačilo takse v roku izven 15 dni, zato bi moralo sodišče v tem smislu o predlogu meritorno odločiti.

3. Pritožba ni utemeljena.

4. V obravnavani zadevi je tožnica predlagala oprostitev plačila sodne takse za postopek pred sodiščem prve stopnje, vendar ga po pozivu ni ustrezno dopolnila. Zato ga je sodišče s sklepom 5. 3. 2019 zavrglo, tožnici pa vročilo nov plačilni nalog za plačilo sodne takse za postopek pred sodiščem prve stopnje skladno z določilom 34. člena ZST-1. Pred iztekom omenjenega roka je pooblaščenec tožnice zgolj iz previdnosti, da taksa morebiti ne bi bila poravnana, predlagal podaljšanje roka, kar je sodišče z izpodbijanim sklepom zavrnilo. Pravilno je zapisalo, da ne gre za podaljšljivi sodni rok (110. člen ZPP), temveč za rok, ki ga določa zakon, zato ta ni podaljšljiv.

5. Ni mogoče pritrditi pritožbeni izpeljavi, da predlog tožnice hkrati pomeni predlog za oprostitev plačila sodne takse, saj je bil tak predlog že pravočasno podan, pa zaradi neaktivnosti tožnice zavržen. V obravnavanem predlogu okoliščine slabega premoženjskega stanja niso bile izpostavljene, zato s pritožbenimi navedbami, da naj bi predlog za podaljšanje roka hkrati vseboval tudi predlog za oprostitev plačila sodne takse, tožnica ne more uspeti. Za tako široko razlago zakona, po katerem naj bi predlog za podaljšanje roka za plačilo takse sodišče po uradni dolžnosti presojalo tudi skozi prizmo predloga za oprostitev plačila sodne takse, v danem primeru ni podlage.

6. Po povedanem in ob odsotnosti po uradni dolžnosti upoštevnih kršitev je pritožbeno sodišče pritožbo zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep na podlagi 2. točke 365. člena ZPP.Dokazovati mora tožnik.
Petitori incumbit probatio.