<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep EPVDp 27/2009

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Oddelek za prekrške
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2009:EPVDP.27.2009
Evidenčna številka:VSK0004028
Datum odločbe:04.06.2009
Področje:PREKRŠKI - PREKRŠKOVNO PROCESNO PRAVO
Institut:prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja - kazenske točke - seštevek - zmotna presoja listin - sprememba sklepa

Jedro

Višje sodišče ob preizkusu izpodbijanega sklepa, ki ga je opravilo v okviru pritožbenih navedb, ugotavlja, da ima pritožnik prav, ko navaja, da so mu bile vse kazenske točke izrečene zaradi prekrškov, storjenih z motornim vozilom kategorije A. Takšna ugotovitev pa ne pomeni, da se storilcu izreče tudi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zgolj za kategorijo A. Sprememba izreka izpodbijanega sklepa potrebna zaradi tega, ker se osebi, ki je ob izrečenem prenehanju veljavnosti imela v vozniškem dovoljenju vpisanih več kategorij motornih vozil ob pridobitvi novega vozniškega dovoljenja v vozniško dovoljenje vpišejo vse kategorije, za katere je vozniško dovoljenje imela, če opravi vozniški izpit za motorna vozila tiste kategorije oziroma tistih kategorij, s katerim je storila prekršek ali prekrške, za katere so ji bile izrečene kazenske točke (drugi odstavek 148. čl. ZVCP-1).

Izrek

Pritožbi se deloma ugodi in se izpodbijani sklep s p r e m e n i

tako, da se za besedilom „21 kazenskih točk“ vstavi besedilo v oklepaju „(doseženih zaradi prekrškov z motornim vozilom A kategorije)“, tekst v oklepaju „(za A kategorijo 17 kazenskih točk, za B kategorijo 4 kazenske točke)“ pa se črta.

Sicer se pritožba kot neutemeljena zavrne in v izpodbijanem a nespremenjenem delu p o t r d i

sklep sodišča prve stopnje.

Obrazložitev

Okrajno sodišče v Novi Gorici je z izpodbijanim sklepom sklenilo, da se kaznovanemu I.H., na podlagi pravnomočne sodbe Okrajnega sodišča v Novi Gorici, opr. št. PR 1 z dne 26. novembra 2008, pravnomočne 5. februarja 2009, s katero mu je bilo izrečenih 17 kazenskih točk in plačilnega naloga Policijske postaje opr. št. PN 1 z dne 28. aprila 2008, pravnomočnega 7. maja 2008, s katerim so mu bile izrečene štiri kazenske točke, skupaj 21 kazenskih točk (za A kategorijo 17 kazenskih točk, za B kategorijo štiri kazenske točke) na dan 16. aprila 2009 - izreče sankcija prenehanja veljavnosti njegovega vozniškega dovoljenja. Sklenilo je še, da mora kaznovani plačati stroške postopka – sodno takso, ki bo odmerjena po pravnomočnosti sklepa.

Proti sklepu sodišča prve stopnje se je storilec pritožil. Navaja, da je vse kazenske točke dobil zaradi kršitev z vožnjo vozila A kategorije in ne tako, kot je zapisano v sklepu, da je prejel 17 točk za kategorijo A in štiri točke za kategorijo B. Zahteva, da višje sodišče navedeno upošteva in mu izreče sankcijo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja za kategorijo A.

Višje sodišče ob preizkusu izpodbijanega sklepa, ki ga je opravilo v okviru pritožbenih navedb, ugotavlja, da ima pritožnik prav, ko navaja, da so mu bile vse kazenske točke izrečene zaradi prekrškov, storjenih z motornim vozilom kategorije A. Slednje izhaja namreč tako iz sodbe Okrajnega sodišča v Novi Gorici, opr. št. PR 1 z dne 26.11.2008, kot tudi plačilnega naloga PP opr. št. PN 2 z dne 28.04.2008. Iz navedenega razloga je zato višje sodišče sklep sodišča prve stopnje glede navedene ugotovitve spremenilo tako, da je iz njega razvidno, da so bile storilcu vse kazenske točke (skupaj 21) izrečene zaradi prekrškov storjenih z motornim vozilom kategorije A (168. člen, v zvezi z določbo 8. odst. 163. čl. ZP-1).

Takšna ugotovitev pa ne pomeni, da se storilcu izreče tudi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zgolj za kategorijo A. Zakon o prekrških (v nadaljevanju ZP-1) namreč v tretjem odstavku 22. čl. določa, da se vozniku, ki v času treh let doseže ali preseže 18 kazenskih točk v cestnem prometu, izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je storil prekršek, s katerim je dosegel predpisano število kazenskih točk. Je pa navedena sprememba izreka izpodbijanega sklepa potrebna zaradi tega, ker se osebi, ki je ob izrečenem prenehanju veljavnosti imela v vozniškem dovoljenju vpisanih več kategorij motornih vozil ob pridobitvi novega vozniškega dovoljenja v vozniško dovoljenje vpišejo vse kategorije, za katere je vozniško dovoljenje imela, če opravi vozniški izpit za motorna vozila tiste kategorije oziroma tistih kategorij, s katerim je storila prekršek ali prekrške, za katere so ji bile izrečene kazenske točke (drugi odstavek 148. čl. ZVCP-1). Ker sicer pritožba kaznovanega ni utemeljena, je v preostalem izpodbijanem, a nespremenjenem delu (glede prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja) višje sodišče potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

Ker je bilo z izpodbijanim sklepom deloma odločeno v korist kaznovanega, se sodna taksa za stroške pritožbenega postopka ne določi (147. čl., drugi odstavek ZP-1).


Zveza:

ZP-1 člen 22, 22/3, 163, 163/8, 202a.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
04.09.2009

Opombe:

P2RvYy02MTg5NQ==