<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep EPVDp 30/2009

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Oddelek za prekrške
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2009:EPVDP.30.2009
Evidenčna številka:VSK0004027
Datum odločbe:04.06.2009
Področje:PREKRŠKI - PREKRŠKOVNO PROCESNO PRAVO
Institut:prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja - kazenske točke - seštevek - pravnomočnost odločbe o prekršku - zastaranje izvršitve sankcije

Jedro

ZP-1 v tretjem odstavku 22. čl. določa, da izrek sankcije prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ni dopusten, če pretečeta dve leti od pravnomočnosti odločbe o prekršku, s katero so bile izrečene kazenske točke v cestnem prometu, zaradi katerih je storilec dosegel število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Za izrek sankcije se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o zastaranju izvršitve sankcije. ZP-1 v določbi 3. odst. 44. čl. določa, da zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za postopek o prekršku ali za izvršitev, ki meri na izvršitev sankcije. Po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa se sankcije ne smejo začeti izvrševati po preteku štirih let od dneva, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna. Iz podatkov v spisu so razvidna kontinuirana prizadevanja sodišča prve stopnje, da bi izpodbijani sklep vročilo storilcu in ker od pravnomočnosti odločbe o prekršku, s katero so bile storilcu izrečene kazenske točke v cestnem prometu, zaradi katerih je dosegel število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (to pa je odločba PR 1 z dne 5. marca 2007, ki je postala pravnomočna dne 20. marca 2007) niso pretekla štiri leta, višje sodišče, glede pravilnosti odločitve sodišča prve stopnje, nima pomislekov.

Izrek

Pritožba storilca B.O. se kot neutemeljena zavrne in p o t r d i

sklep sodišča prve stopnje.

Storilec mora kot stroške pritožbenega postopka plačati sodno takso.

Obrazložitev

Okrajno sodišče v Kopru je z izpodbijanim sklepom sklenilo, da se storilcu B.O., imetniku veljavnega vozniškega dovoljenja izdanega pri Upravni enoti dne 6. oktobra 2004, ki je v obdobju od 10. julija 2005 do 28. julija 2006 po Zakonu o varnosti cestnega prometa (v nadaljevanju ZVCP-1) kot voznik motornega vozila kategorije B motornih vozil presegel 18 kazenskih točk, izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za kategorije B, C, G, H in F, ki so bile vpisane v vozniško dovoljenje na dan 28. julija 2006. Sklenilo je še, da vozniško dovoljenje preneha veljati s pravnomočnostjo sklepa.

Zoper takšen sklep se je storilec pritožil. Navaja, da je večino časa v tujini, na naslovu, ki ga je imel v K., pa zadnja leta ni bil dosegljiv, prav tako ni vedel za zadeve.

Pritožba ni utemeljena.

V skladu z določbo prvega odstavka 202.a čl. Zakona o prekrških (v nadaljevanju ZP-1) izda sodišče sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja po uradni dolžnosti na podlagi obvestila organa, pristojnega za vodenje skupne evidence kazenskih točk. Tako je ravnalo v obravnavani zadevi tudi sodišče prve stopnje na podlagi obvestila Ministrstva za pravosodje, Sektorja za izvrševanje kazenskih sankcij z dne 28. marca 2007, iz katerega je razvidno, da je imel storilec na navedeni dan v evidenci vpisanih skupaj 22 kazenskih točk, in sicer, deset kazenskih točk za prekršek, storjen z vozilom B kategorije, izrečenih s sodbo Okrajnega sodišča Krško, opr. št. PR 1 z dne 5. marca 2007, ki je postala pravnomočna 20. marca 2007, tri kazenske točke za prekršek, storjen z vozilom B kategorije, izrečene z odločbo Policijske postaje opr. št. 2 z dne 28. julija 2006, ki je postala pravnomočna dne 8. avgusta 2006, pet kazenskih točk za prekršek, storjen z vozilom B kategorije, izrečenih z odločbo PPP opr. št. 3 z dne 17. januarja 2006, ki je postala pravnomočna dne 3. marca 2006 in štiri kazenske točke za prekršek, storjen z vozilom B kategorije, izrečene z odločbo PP opr. št. 4 z dne 19. avgusta 2005, ki je postala pravnomočna dne 24. decembra 2005.

ZP-1 v tretjem odstavku 22. čl. določa, da izrek sankcije prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ni dopusten, če pretečeta dve leti od pravnomočnosti odločbe o prekršku, s katero so bile izrečene kazenske točke v cestnem prometu, zaradi katerih je storilec dosegel število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Za izrek sankcije se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o zastaranju izvršitve sankcije. ZP-1 v določbi 3. odst. 44. čl. določa, da zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za postopek o prekršku ali za izvršitev, ki meri na izvršitev sankcije. Po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa se sankcije ne smejo začeti izvrševati po preteku štirih let od dneva, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna. Iz podatkov v spisu so razvidna kontinuirana prizadevanja sodišča prve stopnje, da bi izpodbijani sklep vročilo storilcu in ker od pravnomočnosti odločbe o prekršku, s katero so bile storilcu izrečene kazenske točke v cestnem prometu, zaradi katerih je dosegel število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (to pa je odločba PR 1 z dne 5. marca 2007, ki je postala pravnomočna dne 20. marca 2007) niso pretekla štiri leta, višje sodišče, glede pravilnosti odločitve sodišča prve stopnje, nima pomislekov. Ker storilec v pritožbi ne navaja ničesar, s čimer bi takšno odločitev sodišča prve stopnje lahko izpodbil, je višje sodišče neutemeljeno pritožbo storilca zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (168. čl. ZP-1 v zvezi s tretjim odstavkom 163. čl. ZP-1).

Ker storilec s pritožbo ni uspel, mora kot stroške pritožbenega postopka v skladu z določbo prvega odstavka 147. čl., v zvezi z določbami 143. čl. In 144. čl. ZP-1 plačati sodno takso, ki se odmeri po tarifni št. 8407 Zakona o sodnih taksah (ZST-1).


Zveza:

ZP-1 člen 22, 22/3, 44, 44/3, 202.a.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
04.09.2009

Opombe:

P2RvYy02MTg5NA==