<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep PRp 148/2009

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Oddelek za prekrške
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2009:PRP.148.2009
Evidenčna številka:VSK0004016
Datum odločbe:22.05.2009
Področje:PREKRŠKOVNO PROCESNO PRAVO
Institut:vloge - smiselna uporaba določb Zakona o kazenskem postopku

Jedro

V rednem sodnem postopku se v skladu z določbo 1. odstavka 67. čl. ZP-1 glede vlog smiselno uporabljajo določbe Zakona o kazenskem postopku (v nadaljevanju: ZKP). ZKP v 2. odstavku 76. člena glede vlog med drugim določa, da morajo biti podpisane. Vloga, ki je v elektronski obliki (tako kot v obravnavani zadevi), mora biti podpisana z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. V skladu z določbo 3. odstavka navedenega člena, zahteva sodišče od vložnika vloge, ki ne obsega vsega, kar je treba, da bi se dala obravnavati, naj jo popravi oziroma dopolni; če tega v danem roku ne stori, sodišče vlogo zavrže.

Izrek

Pritožba N.F. se z a v r ž e

kot nedovoljena.

Pritožnica mora kot stroške pritožbenega postopka plačati sodno takso.

Obrazložitev

Okrajno sodišče v Kopru je z izpodbijanim sklepom sklenilo, da se pritožba N.F. zoper sodbo Okrajnega sodišča v Kopru z dne 16. aprila 2008, opr. št. PR 1 zavrže kot nedovoljena. Sodišče prve stopnje je še sklenilo, da mora pritožnica plačati kot stroške postopka povprečnino v znesku 50,00 EUR.

V osemdnevnem roku za pritožbo je sodišče po elektronski pošti prejelo pritožbo zoper navedeni sklep, ki nima upoštevnih navedb (pisec navaja le, naj si dokazno gradivo in obrazložitve pridobi sodišče po uradni dolžnosti na Ministrstvu za notranje zadeve PU Ljubljana) in ni bila podpisana, zaradi česar je obdolženko pozvalo, da svojo vlogo dopolni, tako, da jo podpiše (poziv na listovni št. 16 spisa). Pritožnica, kljub temu, da trdi drugače (email z dne 24. marca 2009 na listovni št. 26 spisa), tega ni storila.

V rednem sodnem postopku se v skladu z določbo 1. odstavka 67. čl. Zakona o prekrških (v nadaljevanju: ZP-1) glede vlog smiselno uporabljajo določbe zakona o kazenskem postopku (v nadaljevanju: ZKP). ZKP v 2. odstavku 76. člena glede vlog med drugim določa, da morajo biti podpisane. Vloga, ki je v elektronski obliki (tako kot v obravnavani zadevi), mora biti podpisana z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. V skladu z določbo 3. odstavka navedenega člena, zahteva sodišče od vložnika vloge, ki ne obsega vsega, kar je treba, da bi se dala obravnavati, naj jo popravi oziroma dopolni; če tega v danem roku ne stori, sodišče vlogo zavrže.

Glede na navedeno je višje sodišče, ker tega ni storilo že sodišče prve stopnje, v skladu z določbo prvega odstavka 163. čl. ZP-1 pritožničino pritožbo kot nedovoljeno (drugi odstavek 161. čl. ZP-1) zavrglo.

Ker pritožnica s pritožbo ni uspela, mora v skladu z določbo prvega odstavka 147. čl. ZP-1, v zvezi z določbami 143. in 144. čl. ZP-1, kot stroške pritožbenega postopka plačati sodno takso, ki se odmeri po tarifni št. 8221 Zakona o sodnih taksah (ZST-1).


Zveza:

ZP-1 člen 67, 67/1.
ZKP člen 76, 76/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
04.09.2009

Opombe:

P2RvYy02MTg4Mw==