<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sodba PRp 123/2009

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Oddelek za prekrške
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2009:PRP.123.2009
Evidenčna številka:VSK0003999
Datum odločbe:17.04.2009
Področje:PREKRŠKI
Institut:kazenske točke - prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Jedro

Obdolžencu, ki je prekršek storil z motornim vozilom, za vožnjo katerega je potrebno vozniško dovoljenje H kategorije, preneha veljati vozniško dovoljenje za vse kategorije motornih vozil, za katere je obdolženec imel vozniško dovoljenje na dan 6. avgusta 2008, ko je storil obravnavani prekršek.

Izrek

Pritožbi obdolženega A.V. se ugodi in se izpodbijana sodba v odločitvi o sankcijah s p r e m e n i tako, da se obdolžencu

izreče

18 (osemnajst) kazenskih točk zaradi prekrška storjenega z motornim vozilom H kategorije.

Izrek o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja se spremeni tako, da se besedilo za besedo „dovoljenja“ do konca stavka črta, namesto tega pa vstavi besedilo

„za vse kategorije motornih vozil, za katere je obdolženec imel dovoljenje, ko je dne 6. avgusta 2008 storil prekršek, s katerim je dosegel predpisano število kazenskih točk.“

Sicer ostane v nespremenjenem delu v veljavi sodba sodišča prve stopnje.

Obrazložitev

Okrajno sodišče v Kopru je z izpodbijano sodbo razsodilo, da je A.V. odgovoren za prekršek po trinajstem odstavku v zvezi s tretjim odstavkom 132. čl. ZVCP-1. Sodišče prve stopnje je obdolžencu izreklo globo 950,00 EUR, 18 kazenskih točk za prekršek, storjen z motornim vozilom B kategorije in mu na podlagi določbe tretjega odstavka 22. čl. Zakona o prekrških (dalje: ZP-1) izreklo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za prekršek storjen z motornim vozilom B kategorije. Odločilo je še, da se na predlog obdolženca dovoli, da globo plača v desetih mesečnih obrokih, ter sklenilo, da mora obdolženi plačati sodno takso, ki bo odmerjena po pravnomočnosti sodbe s posebnim plačilnim nalogom.

Zoper takšno sodbo se je obdolženi pritožil. Ne strinja se s sodbo, iz katere izhaja, da se mu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zaradi prekrška storjenega z motornim vozilom B kategorije. Navaja, da je prekršek dne 6. avgusta 2008 storil s kolesom z motorjem, za kar je potrebna H kategorija.

Pritožba je utemeljena.

Iz izreka sodbe, pa tudi obdolžilnega predloga, je razvidno, da je obdolženi prekršek dne 6.8.2008 storil s kolesom z motorjem, za kar je v skladu z določbo petnajstega odstavka 149. čl. ZVCP-1 potrebno dovoljenje kategorije H. Ker je sodišče prve stopnje ob izreku sankcije zmotno navedlo, da je bil prekršek storjen z motornim vozilom B kategorije, je višje sodišče na podlagi četrtega odstavka 163. čl. ZP-1 izpodbijano sodbo v odločitvi o sankcijah spremenilo tako, da se obdolžencu izreče 18 kazenskih točk za prekršek storjen z motornim vozilom B kategorije, v odločitvi o izreku prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja pa tako, da se besedilo za besedo „dovoljenja“ do konca stavka črta, namesto tega pa vstavi besedilo „za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je dne 6. avgusta 2008 storil prekršek, s katerim je dosegel predpisano število kazenskih točk.“ To pomeni, da obdolžencu, ki je prekršek storil z motornim vozilom, za vožnjo katerega je potrebno vozniško dovoljenje H kategorije, preneha veljati vozniško dovoljenje za vse kategorije motornih vozil, za katere je obdolženec imel vozniško dovoljenje na dan 6. avgusta 2008, ko je storil obravnavani prekršek.

Ker je sicer sodišče prve stopnje ostala odločilna dejstva pravilno ugotovilo, ostane v preostalem nespremenjenem delu sodba sodišča prve stopnje v veljavi.

Ker je bilo s sodbo višjega sodišča odločeno v obdolženčevo korist, se sodna taksa za stroške pritožbenega postopka ne določi (drugi odstavek 147. čl. ZP-1).


Zveza:

ZVCP-1 člen 22, 22/1, 22/6.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
04.09.2009

Opombe:

P2RvYy02MTg2Ng==