<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 1575/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2000:CP.1575.99
Evidenčna številka:VSK0000354
Datum odločbe:27.01.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:prekinitev in mirovanje postopka - nadaljevanje postopka

Jedro

Za nadaljevanje postopka po 1. odst. 208. člena ZPP zadošča, da sodišče povabi dediče po umrli toženi stranki, da prevzamejo postopek, pri tem pa ni pomemben obseg zapuščine.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom odločilo, da se dedinji D.P. in S.Z. po pokojnem A.G. pozove, da prevzameta pravdo na strani tožene stranke.

Tožnici se pritožujeta proti navedenemu sklepu z laično pritožbo in zatrjujeta, da po pokojnem očetu nista ničesar dedovali, v zvezi z zapuščino pa je pravdni postopek pri sodišču v Murski Soboti.

Pritožbi sta priložili izvod sklepa o dedovanju.

Pritožba ni utemeljena.

Izpodbijani sklep predstavlja sklep o nadaljevanju postopka, za izdajo takšnega sklepa pa je imelo sodišče prve stopnje podlago v določbah 1. odst. 208. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP). Zakon namreč določa, da se postopek, ki je bil prekinjen iz kakšnega razloga navedenega v 1. do 4. tč. 205. čl. ZPP, nadaljuje tudi v primeru, ko sodnik povabi dediče, da prevzamejo postopek po stranki, ki je umrla. Pri tem je pomembno le, da sodišče povabi dediče po pokojni stranki, povsem nepomembno pa je kakšen je bil obseg zapuščine. Obseg zapuščine je glede na naravo tožbenega zahtevka sicer lahko pomemben pri ugotavljanju utemeljenosti tožbenega zahtevka (142. čl. Zakona o dedovanju - ZD), v nobenem primeru pa ne more vplivati na procesno vprašanje nadaljevanja postopka v zvezi z 208. čl. ZPP. Pritožnici ne zanikata, da sta dedinji po pokojnem A.G.

in ju je zato sodišče prve stopnje povsem pravilno povabilo, da prevzameta postopek. Pritožbeno sodišče je zavrnilo neutemeljeno pritožbo in potrdilo izpodbijani sklep prve stopnje v skladu z določbami 365. čl. ZPP.

 


Zveza:

ZPP člen 208, 208.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01MDY0OQ==